Με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα και την εξ ανατολών απειλή, επιτακτική είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ιδιαιτέρως στον αέρα και τη θάλασσα. Η Ελλάδα καταρχάς, είναι κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία, διαπραγματεύεται, πάντως, και με την υπόλοιπη αγορά. Αυτός είναι ο ένας από τους δυο οι άξονες στους οποίους κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Επιτελείο, αυτή την εβδομάδα. Ο άλλος έχει να κάνει με την ενεργή απειλή που διατηρεί η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με το γαλλικό εξοπλιστικό πλαίσιο στα χέρια του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι. Τα Επιτελεία έχουν εργαστεί καιρό και έχουν προτάξει σύμφωνα με πληροφορίες τις ανάγκες για την υποστήριξη του υφιστάμενου αμυντικού υλικού.
Πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων έρχεται η υποστήριξη σε ανταλλακτικά των στρατηγικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage, που κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο.
Σημαντικό για την αμυντική φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και επαναπιστοποίηση των γαλλικών όπλων που φέρουν κυρίως τα Mirage 2000 & Mirage 2000-5. Πρόκειται για τους αντι-πλοϊκούς πυραύλους Exocet, αλλά και τους μεγάλου βεληνεκούς, κατά στρατηγικών στόχων, Scalp.
Στον κατάλογο και η ολοκλήρωση της παραλαβής των ελικοπτέρων ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς, η μακροχρόνια υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά, όπως το ίδιο και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma, που συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο πλαίσιο.
Ελληνικό και Γαλλικό Επιτελείο από την περασμένη εβδομάδα εργάζονται στενά και για τα νέα εξοπλιστικά δεδομένα που φέρνει η απόφαση της ελληνικής πλευράς να διερευνήσει τους τρόπους απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών Rafale.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν έως στιγμής κάνουν λόγο για 12 μεταχειρισμένα και 8 νέα μαχητικά. Το γαλλικό επιτελείο έχει ήδη αποστείλει τα ημερολόγια των μαχητικών που είναι άμεσα διαθέσιμα ώστε να εξεταστούν από την Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που το Επιτελείο συνομιλεί με την εταιρία και για τα καινούρια.
Το θέμα των Γαλλικών φρεγατών φαίνεται ότι τοποθετείται σε νέα βάση, με τις συζητήσεις να ξεκινούν και πάλι μετά από την αναθεωρημένη Γαλλική πρόταση που ρίχνει τις δυο φρεγάτες κάτω από την τιμή των 3 δις.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η ενίσχυση του ελληνικού στόλου απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπομονή καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το Πολεμικό Ναυτικό, σημαίνουν ότι με αυτά τα πλοία θα πορευτεί για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο ή όπου αλλού απαιτούν οι συνθήκες.
«Παράταση τεταμένης κατάστασης»
Την ίδια ώρα, δυο οι άξονες στους οποίους κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Επιτελείο, αυτή την εβδομάδα.
Ο πρώτος φυσικά είναι η τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία και η παραμονή στο ίδιο σκηνικό για 28η ημέρα, με τα πλοία των δυο χωρών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εκεί που κινείται το σεισμογραφικό Oruc Reis.
Μάλιστα επιτελείς αξιολογούν ότι οι προθέσεις της γείτονος δεν θα αλλάξουν και η κατάσταση θα παραμείνει το ίδιο τεταμένη ή ακόμη και με κλιμάκωση η οποία θα έρθει μέσω νέας Navtex.
Για το τι επιχειρεί η Τουρκία μέσα από αυτό το «παιχνίδι» Navtex εξηγεί ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Ν. Μελέτης.
Επαφές για τα εξοπλιστικά
Ο δεύτερος άξονας ενεργειών στον οποίο δραστηριοποιείται το υπουργείο Άμυνας είναι το εξοπλιστικό σπριντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει νέα επικοινωνία με την Φλοράνς Παρλί τις επόμενες ημέρες, ίσως και πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Γαλλία.
Νωρίς το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εξοπλιστικά που έχουν ανέβει κατά πολύ στις προτεραιότητες και πολλά από αυτά πρέπει να συνωστιστούν στον δημοσιονομικό χώρο που διευρύνεται για την άμυνα και στον προϋπολογισμό του 2020. Συσκέψεις έγιναν και με τους Αρχηγούς των Επιτελείων για τον ίδιο λόγο.
Έβρος
Τις τελευταίες ημέρες ο Έβρος και η ασύμμετρη απειλή έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και οι ροές είναι ιδιαίτερα διαχειρίσιμες μέχρι στιγμή. Ωστόσο οι πληροφορίες που διαχειρίζεται το ελληνικό Επιτελείο μαζί με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι δεν αργεί η στιγμή που η Άγκυρα θα επιστρέψει οργανωμένα στο μεταναστευτικό και τις παράνομες ροές. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ότι προσπάθειες γίνουν αυτές θα εστιαστούν κυρίως στα νότια του Νομού. Αυτός είναι ο λόγος που οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί ήδη από την ηγεσία είναι
- -Επαγρύπνηση
- -Προληπτικά μέτρα
- -Ενίσχυση ή αναδιάταξη των δυνάμεων όπου απαιτείται
- -Περαιτέρω ενίσχυση αποτρεπτικών εμποδίων
- -Ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη
- -Λειτουργικά μέσα επιτήρησης
Πηγη ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γ. Σιδέρης, Ν. Μελέτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος