Έρευνα του ert.gr για τον τουρισμό: Ο Αύγουστος δεν έφερε την… Άνοιξη

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Η χρονιά που πέρασε ήταν «λαβωμένη» από την πανδημία και οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς επίσης και μία εξίσου δύσκολη επόμενη σεζόν. Το ert.gr συγκέντρωσε στοιχεία από τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Ήπειρο και την Αθήνα συνθέτοντας έναν πρώτο απολογισμό. Τα δεδομένα της έρευνας συγκεντρώθηκαν προτού ανακοινώσουν Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία ότι βάζουν σε καραντίνα ελληνικά νησιά. 

Ένας… Αύγουστος δεν φέρνει την Άνοιξη

Του Γιάννη Ανδριώτη

«Μουδιασμένοι» οι επιχειρηματίες του τουρισμού, κάνουν λόγο για κίνηση μόνο τον περασμένο μήνα και αυτή, κάτω των προσδοκιών στο νησί των Φαιάκων.

Μετά από ένα «αποκαρδιωτικό» ξεκίνημα τον Ιούλιο (και εισερχόμενους τουρίστες όχι περισσότερους από το 20% του Ιουλίου του 2019) λόγω κυρίως της καθυστέρησης για ένα 15νθήμερο να επιτραπεί η είσοδος Βρετανών τουριστών, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται σαφώς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός.

Η ποσότητα του εισερχόμενου τουρισμού, ωστόσο, πόσο μάλλον όταν οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ «χλιαρός» και τον Οκτώβριο οι πτήσεις θα είναι πολύ περιορισμένες, στο τέλος της σαιζόν αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα που δεν φαίνεται να ξεπεράσουν το 30% σε σχέση με το 2019, όταν και αφίχθησαν σχεδόν 1,5 εκ τουρίστες αεροπορικώς.

«Έσωσαν» την κατάσταση οι Άγγλοι

Με τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις να ανήκει στον αγγλικό τουρισμό και τον Αύγουστο, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πιστεύουν ότι το μήνα που μας πέρασε, οι αφίξεις ενδέχεται να έχουν φτάσει στο 35 έως και 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Εκτός των επισκεπτών από τη Γηραιά Αλβιόνα, που παραδοσιακά κατέχουν την πρώτη θέση στις αφίξεις στον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας, την Κέρκυρα προτίμησαν και αρκετοί Γερμανοί, με τον αριθμό των αφικνούμενων ωστόσο να βρίσκεται πολύ κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Αντίθετα, άλλες ανερχόμενες ή και παραδοσιακές αγορές για το νησί, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Κεντρικής Ευρώπης είχαν απογοητευτικές επιδόσεις, ενώ μικρότερη των προσδοκιών ήταν και η προσέλευση επισκεπτών από την εσωτερική αγορά ή ακόμα και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού…

Οι προορισμοί για νέους «πάγωσαν» στις 12…

Η απόφαση για κλείσιμο όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυκτα, έδωσε το χαριστικό χτύπημα σε περιοχές που προσελκύουν νεολαία (π.χ. Κάβος, Ύψος) όπου από τα μέσα Αυγούστου και την ώρα που είχαν αρχίσει δειλά δειλά να εμφανίζονται τα πρώτα χαμόγελα σε καταλυματίες και επιχειρηματίες των περιοχών αυτών, άδειασαν μέσα σε μία νύκτα αναγκάζοντας τα περισσότερα καταστήματα είτε να κλείσουν πρόωρα είτε να περιορίσουν δραστικά το προσωπικό τους.

Μικρές βίλες και αυτόνομα καταλύματα, οι κερδισμένοι

Στον αντίποδα, αρκετά καλές επιδόσεις είχαν περιοχές που δεν είναι πολυσύχναστες ή ακόμα και αμιγώς τουριστικές και οι οποίες διαθέτουν βίλες και καταλύματα που προσφέρουν σχετική απομόνωση των ενοικιαστών τους, είτε μέσω των «κλασσικών» διαύλων ενοικίασης είτε με τη χρήση πλατφορμών χρονομίσθωσης και κλεισίματος μέσω του διαδικτύου.

Ξενοδοχεία: Άνοιξαν το 60%

Στο χώρο των ξενοδοχείων, εκτιμάται πως αυτά που άνοιξαν τελικά δεν ξεπερνούν το 60% του συνόλου, ωστόσο, ακόμα και εκεί πολλά υπολειτουργούν: «Σαν προορισμός η Κέρκυρα πήγε καλύτερα από άλλους προορισμούς, σίγουρα όμως είναι μία πολύ κακή χρονιά. Τουλάχιστον ο Αύγουστος από την Αγγλική αγορά ήταν καλύτερος από τις προβλέψεις, όμως, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να περιορίσουν τις ζημιές με έναν κουτσουρεμένο Αύγουστο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.

Ο κ. Βούλγαρης θεωρεί πως είναι θετικό το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν συμπεριελήφθη στις περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα… επιστροφής από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας, ωστόσο απομένει να δουν οι ξενοδόχοι αν η εξέλιξη αυτή θα φέρει στο νησί τουρίστες που δεν μπορούν να πάνε αλλού ή αν θα τρομάξει περισσότερο τον κόσμο που θα περιορίσει περαιτέρω τα ταξίδια του.

Απογοητευμένοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων

Αρνητική είναι η εικόνα στο χώρο των ενοικιαζομένων δωματίων, όπως δηλώνει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός«Υπήρξε τρομερή μείωση κίνησης στα καταλύματα, οπότε ήταν κάτω των προσδοκιών μας. Ο Αύγουστος κινήθηκε λίγο καλύτερα ένα 15νθήμερο, αλλά από εκεί και πέρα η κίνηση δεν έφτασε ούτε καν τα επίπεδα που περιμέναμε. Κακά τα ψέμματα: φέτος ξέραμε ότι δεν θα υπάρξει κέρδος. Υπήρξε μία μικρή κίνηση, αλλά όχι αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι άφησε κάποιο εισόδημα. Κινηθήκαμε στο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις για να υπάρξουν και κάποιες θέσεις εργασίας αλλά δεν πήραμε μια ανάσα».

Αγωνιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μεγάλη είναι η αγωνία για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και υπάλληλοι στο χώρο του επισιτισμού, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα ζητώντας να λάβουν για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία την επόμενη Άνοιξη, επίδομα ανεργίας, διασφαλίζοντας παράλληλα όλα τα δικαιώματα επαναπρόσληψης στις εποχικές επιχειρήσεις όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. «Ζητούμε την επέκταση του προγράμματος στήριξης στο ύψος της κλαδικής σύμβασης και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους μήνες μέχρι την επαναπρόσληψή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πάγωμα και διαγραφή χρεών προς εφορία, τράπεζες, εταιρίες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Σταμάτης Πελάης.

Κρουαζιέρα: μηδέν…

Και αν τα πράγματα δεν προκάλεσαν χαμόγελα όσον αφορά τον τουρισμό μέσω αεροπορικών πτήσεων, η κρουαζιέρα ήταν καταλύτης κυρίως για τους επιχειρηματίες της πόλης της Κέρκυρας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επανεκκινηθεί ο κλάδος ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέρσι έφερε 700.000 επιβάτες στο λιμάνι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατέβαιναν για μια βόλτα στα γραφικά καντούνια του ιστορικού κέντρου.

Οι εικόνες στα σοκάκια θυμίζουν… χειμώνα και πολλά τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, μην αντέχοντας τα πάγια έξοδα λειτουργίας.

Αχτίδα φωτός έφερε προς στιγμή η είδηση ότι μεγάλες εταιρίες του κλάδου (MSCTUI) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές εκδρομές με κρουαζιέρα από το Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους για την υγειονομική ασφάλεια των πλόων.

Ωστόσο, τα αυστηρότατα (πολύ πέραν των κανονισμών των χωρών) υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασίσει σχεδόν όλες οι εταιρίες να εφαρμόσουν, προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα με επαγγελματικούς φορείς του νησιού να απειλούν ακόμα και με κινητοποιήσεις, αν οι εταιρίες επιμείνουν.

«Δεν θέλουμε ‘’μαντρωμένους’’»

Συγκεκριμένα, τόσο η MSC όσο και η TUI (οι οποίες και έχουν τη μερίδα του λέοντος στη Μεσόγειο) έχουν ανακοινώσει ότι κατά τις προσεγγίσεις τους στα ελληνικά λιμάνια, δεν θα επιτρέπεται στους επιβάτες να κατεβαίνουν από το πλοίο εκτός αν συμμετάσχουν σε οργανωμένες από τις ίδιες τις εταιρίες εκδρομές με συγκεκριμένη διαδρομή και απαγόρευση επαφής με τον «έξω κόσμο». Οι επιχειρηματίες λένε πως οι εταιρίες δεν θα επιτρέπουν στους τουρίστες ούτε καν να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό από ένα περίπτερο ή ακόμα και να… πηγαίνουν τουαλέτα σε αρχαιολογικό χώρο που επισκέπτονται. «Υπό αυτούς τους όρους, οι λιγοστοί τουρίστες που ενδέχεται να προσεγγίσουν την Κέρκυρα θα είναι ‘’μαντρωμένοι’’ και απόλυτα ελεγχόμενοι από τις εταιρίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Μουζακίτης τονίζοντας ότι ο κλάδος φοβάται πως με το πρόσχημα αυτό θα επιχειρηθεί για του χρόνου ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος της ροής των επισκεπτών κρουαζιέρας.

Στις 13 η πρώτη κρουαζιέρα

Το πρώτο –μετά κορονοϊού- κρουαζιερόπλοιο που αναμένεται να προσεγγίσει την Κέρκυρα είναι το Mein Schiff της TUI που θα ξεκινήσει δοκιμαστικό πρόγραμμα στις 13 Σεπτεμβρίου με αφετηρία και κατάληξη την Κρήτη και ενδιάμεσους σταθμούς την Κέρκυρα, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια προώθησης της κρουαζιέρας, στο πλοίο θα επιβαίνει η φημισμένη στην κεντρική Ευρώπη Κερκυραία τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος η οποία και θα δώσει συναυλία εν πλω!

Ρόδος: Πρώτος Απολογισμός

Της Μαριέττας Γαβριλιώτη

Ικανοποιητικά εξελίχθηκε – δεδομένων πάντα των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία – η τουριστική κίνηση στο Νότιο Αιγαίο καθώς με διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Καρπάθου ήρθαν το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 665.238 επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τη Fraport και την ΥΠΑ, Βρετανοί και Γερμανοί επιλέγουν σταθερά τους προορισμούς της Ρόδου και της Κω, Ιταλοί κατέχουν την πρώτη θέση προτίμησης για την Σαντορίνη, ενώ στην Μύκονο την πρώτη και δεύτερη θέση κατέχουν αντιστοίχως Βρετανοί και Ιταλοί.

«Έχουμε το 30% της περσινής τουριστικής κίνησης, όμως και αυτό ακόμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας άθλος» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο κανείς δεν ήξερε πως θα εξελιχθεί η σαιζόν.
«Ανοίξαμε διστακτικά, όχι άκριτα, με κανόνες και με συνεχείς διορθωτικές κινήσεις» είπε ο περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι «δεν περιμέναμε φέτος να κάνουμε κανένα ρεκόρ. Δώσαμε όμως το στίγμα ενός ήρεμου, υπεύθυνου και κυρίως ασφαλούς τουριστικού προορισμού».

Έρευνα του ert.gr για τον τουρισμό: Ο Αύγουστος δεν έφερε την… Άνοιξη

Η Ρόδος

Ο στόχος των 500.000 επισκεπτών για το νησί της Ρόδου φαίνεται να είναι εφικτός, αφού και το επόμενο 15μερο η κίνηση αναμένεται να είναι καλή για τα δεδομένα της χρονιάς, εκτιμά ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος.
Η Ρόδος έχασε τους επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βαλτική, έχει μικρές απώλειες από τη Σκωτία και την Ουαλία, έχει μικρές προσδοκίες από το άνοιγμα του Ισραήλ, αλλά έχει καλές πληρότητες από την Αγγλία και τη Γερμανία, καθώς φαίνεται να κερδίζει από το κλείσιμο περιοχών της Ισπανίας, όπως τα Κανάρια νησιά.
«Ανοίξαμε, οργανωθήκαμε, εφαρμόσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είμαστε έτοιμοι ακόμα και για την επόμενη χρονιά. Είμαστε ένας ανοιχτός, ασφαλής τουριστικός προορισμός, με δυνατή παρουσία και στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων.
Ο ίδιος κάνει επίσης λόγο για ηρωισμό των ξενοδόχων που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους μέσα στην πανδημία και προσφέροντας μειωμένες κατά 25-40% τιμές, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ηράκλειο Κρήτης: Καλύτερα του αναμενόμενου

Της Φανής Καλαθάκη

Καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι φορείς του τουρισμού πήγε ο Αύγουστος στο Ηράκλειο, αφού τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν έφτασαν τελικά στο 60% των συνολικών, με τις πληρότητες να ξεκινούν από 40 και να φτάνουν στο 70%. Ο δυναμικός χαρακτήρας των κρατήσεων αλλά και των ακυρώσεων, δεν άφησε τα περιθώρια σε κανέναν για να κάνει προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις δεν είχαν αντίκρυσμα και το μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα φαινόταν στο ταμείο. Οπότε μια απόπειρα εκτίμησης της κίνησης που περιμένουμε το Σεπτέμβριο δεν θα είχε νόημα. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο Ηράκλειο δεν έκαναν την αναμενόμενη ζημιά, γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκο Χαλκιαδάκη που μίλησε στην ΕΡΤ, είχαμε περίπου ισάριθμες νέες κρατήσεις.

Παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές κρατήσεις για τον Οκτώβριο, υπάρχει η αίσθηση, αν όχι η πρόβλεψη, ότι τα πρώτα ξενοδοχεία θα κλείσουν μετά τις 20 ή 25 Σεπτεμβρίου. “Να περάσουν τα περιοριστικά μέτρα και βλέπουμε προς τα πού θα πάει η κατάσταση”, λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, ο οποίος συμπληρώνει ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφτασαν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 530.486 επισκέπτες από το εξωτερικό και άλλοι 76.969 από πτήσεις εσωτερικού. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο είχαμε 214.312 αφίξεις εξωτερικού, έναντι 646.000 που είχαμε το 2019, ενώ ο Αύγουστος έκλεισε με 316.174 αφίξεις έναντι 650.000 πέρυσι.

Αυτό που είναι επίσης καθοριστικό για την πορεία του τουρισμού την επόμενη χρονιά είναι η απόφαση που θα πάρουν οι αεροπορικές εταιρείες ως προς προς ποιους προορισμούς θα πετάξουν. “Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποστεί πολύ σημαντική οικονομική ζημιά και αν μειωθούν οι πτήσεις, τότε αυτό θα επηρεάσει όλη την τουριστική αλυσίδα”, είπε στην ΕΡΤ ο τουριστικός πράκτορας Θόδωρος Μυλωνάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ακόμα δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, αφού ακόμα όλα καθορίζονται με ορίζοντα μιας εβδομάδας.

Αν. Κρήτη: Η Ελούντα σε σταυροδρόμι

Του Ιάσωνα Ταυλά

Αντιφατικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον του Τουρισμού αυτή τη σεζόν. Κάποια ξενοδοχεία στην Ελούντα ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ενώ κάποια άλλα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αρχές Νοέμβρη. Μεγάλοι χαμένοι φέτος οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αφού το ποσοστό αυτών που εργάζονται δεν ξεπερνά το 40% ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες στο εργατικό κέντρο Λασιθίου που κάνουν λόγο για εξαντλητικά ωράρια και υπερκόπωση.
Έρευνα του ert.gr για τον τουρισμό: Ο Αύγουστος δεν έφερε την… Άνοιξη

Οι Έλληνες πρόσφεραν ανάσα στον τουρισμό της Ηπείρου 

Του Κώστα Α. Παπαθεοδώρου

Η πανδημία βρήκε την Ήπειρο στην καλύτερή της στιγμή. Μετά από μια δεκαετία καταγραφής υπερδιπλάσιου του εθνικού ποσοστού αύξησης του τουρισμού, το 2020 προοιωνίζονταν εκρηκτική χρονιά. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα και εκτεταμένα αφιερώματα, ρεπορτάζ, παρουσιάσεις στα μεγαλύτερα και εγκυρότερα γενικά και κλαδικά Μέσα Ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Με τίτλους όπως η Ήπειρος της γεύσης, της γαλήνης και της αυθεντικότητας, πρότρεπαν επισκέπτες- μύστες να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Φορείς και επενδυτές ξανοίχτηκαν για να καλύψουν την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας. Και τότε εμφανίστηκε ο κοροναϊός που γρήγορα μεταλλάχθηκε σε πανδημία. Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια και Ενώσεις μετά την αρχική αμηχανία επιχείρησαν να υπερασπιστούν το τουριστικό προϊόν προβάλλοντας το γεγονός ότι η Ήπειρος ήταν και παραμένει η υγειονομικά ασφαλέστερη περιφέρεια της χώρας. Οι εικόνες της απεραντοσύνης των Ηπειρώτικων ακτών του Ιονίου αλλά και οι εκτεταμένες ορεινές διαδρομές των Τζουμέρκων και της Πίνδου βρήκαν ανταπόκριση στους εγκλωβισμένους Ευρωπαίους, Ρώσους, Ισραηλινούς…

Προς στιγμήν φάνηκε ότι οι απώλειες θα ήταν μικρές. Ωστόσο όταν η πανδημία θέριεψε, η διάθεση των δυνάμει επισκεπτών ατόνησε. Και τότε με άμεση ευελιξία τέθηκε σε εφαρμογή το “plan B”. Προσέλκυση Ελλήνων επισκεπτών που πάντα είχαν επαφή με τα θερινά κέντρα και τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου. Οι Έλληνες αξιοποιώντας και τα δελτία κοινωνικού τουρισμού ανταποκρίθηκαν. Και ο Αύγουστος έφερε κάτι από τις καλές εποχές. Μόνον ο Αύγουστος όμως. «Σώθηκε ότι μπορούσε να σωθεί», δηλώνει στο ert.gr ο Αντπεριφερειάρχης – αρμόδιος για τον Τουρισμό- Στράτος Ιωάννου. «Οι Έλληνες επισκέπτες του Αυγούστου έδωσαν μικρή ανάσα στις περίπου 400 τουριστικές επιχειρήσεις στο Ζαγόρι» τονίζει στο ert.gr ο Νίκος Βράκας Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης. «Χάρη στους Έλληνες στο Δήμο Πρέβεζας οι πληρότητες του Αυγούστου έφτασαν έως και το 80%» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης. Ωστόσο στα οργανωμένα και πλέον γνωστά θερινά κέντρα της Ηπείρου, την Πάργα Πρέβεζας και τα Σύβοτα Θεσπρωτίας που εξαρτώνται από τις αγορές του εξωτερικού και δη των Βόρειων- Σκανδιναβικών χωρών ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός.

Μολονότι η Ήπειρος έχει τα λιγότερα καταγεγραμμένα κρούσματα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σφραγίζουν την περίοδο και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων κατεβάζουν ρολά. Τα χερσαία σύνορα της Βαλκανικής-σημαντικός τροφοδότης του τουρισμού στην Ήπειρο- είναι σχεδόν απροσπέλαστα ενώ και οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Ακτίου και των Ιωαννίνων είναι ελάχιστες.

Ωστόσο με το κλείσιμο των καταστημάτων ξεδιπλώνονται τα σχέδια για την επόμενη περίοδο. Σχέδια για ασφαλή χειμερινό τουρισμό σε παρθένες περιοχές. Τουρισμός των αισθήσεων: γεύση, όραση, ακοή, ασφάλεια. Και ακόμη αθλητικός τουρισμός στα μοναδικά ποτάμια: Ράφτινγκ, Καγιάκ καθώς και ορεινή ποδηλασία αλλά και περιηγήσεις στα μονοπάτια της Πίνδου και των Τζουμέρκων με τα χρώματα του Φθινοπώρου και το χιόνι του Χειμώνα. Έμφαση στην ασφάλεια με την καθιέρωση αυστηρότερων πρωτοκόλλων και εμπλουτισμός των επιλογών. Για την επόμενη θερινή περίοδο όλοι είναι σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση.

Άδεια τα μισά δωμάτια των ξενοδοχείων της Αθήνας το καλοκαίρι του covid-19

Του Κυριάκου Καρυώτη

Η πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας που καταγράφηκε εφέτος λόγω του covid-19, είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, το 7μηνο  Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2020 στα ξενοδοχεία της Αθήνας σημειώθηκε πτώση κατά 49,2% στην πληρότητα, κατά 62,0% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και κατά 25,2% στη μέση τιμή δωματίου.

Οι δραματικές επιπτώσεις της ανερχόμενης πανδημίας covid-19 στη πληρότητα των ξενοδοχείων, στην ζήτηση, στις κρατήσεις και τις προκρατήσεις απ’ όλες τις αγορές, στον επαγγελματικό τουρισμό και στην οργάνωση συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και εκδηλώσεων είχαν ήδη γίνει εμφανείς από τα μέσα Φεβρουαρίου 2020.

Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος ήταν οι μήνες του «lockdown» και των «κλειστών», με απόφαση της πολιτείας, ξενοδοχείων, πλην αυτών που ορίσθηκε από το κράτος να λειτουργούν  ανά περιφερειακή ενότητα. Από 1ης Ιουνίου 2020, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, κάτι που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολο των μονάδων της Αττικής.

Τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος ήταν απολύτως απογοητευτικοί για τα ξενοδοχεία της Αθήνας-Αττικής: Το ποσοστό της μέσης πληρότητας δεν ξεπέρασε για τον Ιούνιο το 25,7% και για τον Ιούλιο το 36,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε κατακόρυφη πτώση της πληρότητας έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2019.


Με στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος