Διπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα – Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας μετά και την τελευταία ενέργεια της Άγκυρας να προσπαθήσει να βαφτίσει “τουρκικό” όχι μόνο το μισό Αιγαίο, αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ποικίλες αντιδράσεις υπάρχουν από την αντιπολίτευση.

“Όσο όμως δεν υπάρχουν κυρώσεις και μάλιστα για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κυρώσεις που να δαγκώνουν, η Άγκυρα το εισπράττει αυτό όχι ως αποθάρρυνση, αλλά ως αποθράσυνση”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ALPHA RADIO 98,9.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα, σχολίασε πως: “Μιλάμε πια για τουρκική επιθετικότητα. Μία τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο, έχουμε έναν ηγέτη σε παραφορά”.

“Η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων είναι προβληματική, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ορούτς Ρέις”, τονίζει το ΚΚΕ.

“Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από την πρώτη στιγμή έχει προειδοποιήσει ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία τετελεσμένων ήττας¨, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στη Χουριέτ, ότι το Ορούτς Ρέϊς πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Κας. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Εάν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποια από αυτές τις περιοχές, θα στείλουμε πλέον το γεωτρύπανό μας και θα κάνουμε την γεώτρησή μας με στόχο την ανακάλυψη (φυσικού αερίου)”.

Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Κρίστοφερ Μπούργκερ: “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο”.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Επτά διπλωματικούς σταθμούς περιλαμβάνει η ατζέντα ως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο.

Η διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων που εκκρεμεί από το 2009 θα τεθεί στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη του αύριο Τρίτη 20/10 στα Τίρανα.

Την Τετάρτη 21/10 στη Λευκωσία Μητσοτάκης-Αναστασιάδης και Σίσι αναμένεται να στείλουν μήνυμα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και αποδοκιμασίας της τουρκικής προκλητικότητας.

22/10: Λήξη παράνομης τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέϊς.

26/10: Επίσκεψη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

27/10: Τριμερής διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα.

19/11: Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ.

10-11/12: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ (Βρυξέλλες), εκεί όπου με βάση το χρονοδιάγραμμα οι 27 θα αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία.

Πρόσθετες διπλωματικές κινήσεις

Η κλιμάκωσή της τουρκικής επιθετικότητας η οποία εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα υποχρεώνει την Αθήνα σε πρόσθετες κινήσεις σε μια διπλωματική κινητοποίηση ώστε να αντιληφθεί ο διεθνής παράγοντας ότι η Τουρκία δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά εναντίον της περιφερειακής σταθερότητας. Και συγχρόνως να επισημανθεί και στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες οι υποχρεώσεις που έχουν ακόμη και συμβατικές για να στηρίξουν την Ελλάδα..

Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις:

1) επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες, στην οποία καταγγέλλεται η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

2)επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν και μάλιστα σε μια μια συγκυρία που η Τουρκία προκαλεί και με τους S400. Στην επιστολή ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η στάση αυτή δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Νοτιοανατολική πτέρυγα και είναι σε αντίθεση του Προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δυο χωρών.

3)επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζ.Μπορέλ θα υπενθυμίζει το δικαίωμα της χώρας μας για επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης που αφορά την ρήτρας αμοιβαίας άμυνας όπου σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις χώρες της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός της, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να της παράσχουν βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

4)Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

5)καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

6)Έντονο διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

7) Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής -FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

8)Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η επιθετικότητα στο εξωτερικό κρύβει και μια εντονότατη καταπίεση στο εσωτερικό.

Το Oruc Reis

Αυτή την ώρα το Oruc Reis παραμένει μακριά από τις Ελληνικές ακριτικές ακτές του συμπλέγματος του Καστελόριζου, περίπου στα 65 ναυτικά μίλια.

Πριν από τις 5 το απόγευμα, έφτασε στο δυτικό άκρο της navtex, έστρεψε και τώρα πλέει με βορειοανατολική πορεία προς το ανατολικό άκρο της παράνομα δεσμευμένης από την Τουρκία περιοχής. Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, με δεδομένη την ταχύτητα των 4,4 κόμβων, το ερευνητικό θα προσεγγίζει πιο κοντά στο όριο της navtex. Θα φανεί τότε τι σκοπό έχει η Άγκυρα, αν δηλαδή επιχειρήσει να φέρει το ερευνητικό πιο κοντά προς το Καστελόριζο, ή αν θα το διατηρήσει στην προηγούμενη πορεία που διέγραψε, περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα Ελληνικά πολεμικά πλοία κάνουν προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας, τόσο στα 6 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά ακόμη και εντός της navtex- σύμφωνα με πληροφορίες- με τις μονάδες του στόλου να δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει παραδώσει σύμφωνα με πληροφορίες την πρότασή της στην πολιτική και ο στόχος όπως μαθαίνουμε είναι από τους πρώτους μήνες του 2021 οι μήνες της θητείας να εξισωθούν και στους τρεις κλάδους στους 12.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα έλεγαν για τη συγκεκριμένη απόφαση:«Δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, όμως θα αποφασιστεί άμεσα, ίσως μέσα στην εβδομάδα ή τις αρχές της επόμενης. Δεν αφορά αυτούς τους στρατεύσιμους θητείας που υπηρετούν ήδη»

Και επειδή το προηγούμενο διάστημα είχαμε ακούσει το λεγόμενο «διζωνικό» σύστημα, δηλαδή 9 μήνες για όσοι υπηρετούν στην παραμεθόριο και 12 για εκείνους που είναι σε μονάδες της ενδοχώρας, η στρατιωτική πρόταση επειδή είχε γίνει ξανά στο παρελθόν αυτό και δεν ήταν απόλυτα πετυχημένο, είναι το 12μηνο να ισχύει για όλους όπου κι αν αυτοί υπηρετούν.

Στην Κύπρο

Ο εθνικιστής Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζει με τους οπαδούς του μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα με ποσοστό 51,74% έναντι 48,26% του απερχόμενου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί. Στις πρώτες του κιόλας δηλώσεις θέτει ζήτημα ανεξαρτησίας, στα τουρκικά και στα αγγλικά, ενώ προβάλλει την προσκόλλησή του στην Άγκυρα που τον στήριξε.

«Έχουμε δικαίωμα στην εθνική μας κυριαρχία, είμαστε η φωνή των Τουρκοκυπρίων, μας αξίζει η ανεξαρτησία μας. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε εκείνους που χρησιμοποιούν τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για εκλογική αντιπαράθεση»., δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να συγχαρεί τον πολιτικό του σύμμαχο εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία να αναφερθεί στις κοινές επιδιώξεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τατάρ: «Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά σε κάθε επίπεδο όσον αφορά τις δραστηριότητές μας επί των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα προς την ίδια κατεύθυνση. Να μην έχετε καμία αμφιβολία για την υποστήριξή μας σε περίπτωση ανάγκης».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Τατάρ με ανάρτησή του στο Τουίτερ, γράφοντας: «Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας».

Ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε και τηλεφωνικώς με τον κ. Τατάρ με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν προσεχώς.

Εθνικιστής και θιασώτης της λύσης των δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ συνέδεσε ευθαρσώς την πολιτική του τύχη με τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ο Μουσταφά Ακιντζί κατήγγειλε τουρκική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία. Ο 60χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, με σπουδές λογιστικής στο Κέιμπριτζ, αποκτά πλέον ενισχυμένο ρόλο, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου όσο και τις διεκδικήσεις που θα προβάλει το ψευδοκράτος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ποιά είναι η επιδίωξη της Τουρκίας; Είναι να συντηρήσει τη διχόνοια στη νήσο για να αναδείξει τη θέση και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο ακανθώδες ζήτημα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε ο Λουντοβίκ Ντε Φουκό, ανταποκριτής του δικτύου FRANCE 24.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο ψευδοκράτος σχολίασε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

«Μετά από μία εκλογική αναμέτρηση να κοιτάζουμε μπροστά και όχι πίσω, ελπίζουμε να προσέλθει στο τραπέζι συζήτησης για επανένωση νησιού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τις εξελίξεις στην Κύπρο με φόντο τις εκλογές στα κατεχόμενα σχολίασε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, γράφοντας: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η προσήλωσή μας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για επανένωση του νησιού».

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Νίκος Μελέτης, Λήδα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος