Νέα δοκιμή θα συνδυάσει διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μια δοκιμή που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στη Βρετανία τον Ιανουάριο, θα ανακατέψει σκοπίμως τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Οξφόρδης/AstraZeneca, ίσως και της Moderna, προκειμένου να διερευνηθεί αν αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, από ό,τι όταν γίνονται δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου στο ίδιο άτομο. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο.

Η δοκιμή θα αρχίσει μόλις δοθεί επίσημη έγκριση στο εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca, κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγες εβδομάδες. Όσοι πάρουν μέρος στη νέα δοκιμή, θα κάνουν μία δόση από αυτό το εμβόλιο και άλλη μία αργότερα από εκείνο των Pfizer/BioNTech ή της Moderna (αν στο μεταξύ έχει δοθεί έγκριση και γι’ αυτό) ή το αντίστροφο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Στόχος είναι να δουν οι υγειονομικές αρχές, κατά πόσο ο συνδυασμός εμβολίων ενισχύει την ανοσιακή αντίδραση και τη διάρκεια της ανοσίας. Η σειρά με την οποία θα δοκιμασθούν τα διαφορετικά εμβόλια, δεν φαίνεται έχει σημασία.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και ξεκινά άμεσα τους εμβολιασμούς. Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

Τα πρώτα τέσσερα εκατομμύρια δόσεων του τελευταίου εμβολίου, αν και βρετανικού, έχουν παραχθεί σε Ολλανδία και Γερμανία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τις υπόλοιπες (τα 80 από τα 100 εκατομμύρια δόσεων) θα είναι βρετανικής παραγωγής. Όμως, προς το παρόν, σύμφωνα με τους «Financial Times», υπάρχουν καθυστερήσεις στην επιτόπια παραγωγή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος