Όπως έγραψε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου υποδέχθηκε, πριν από λίγες μέρες, οκτώ υπεραιωνόβιες ελιές, με την ηλικία μίας εξ αυτών να υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών, σύμφωνα με το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι υπόλοιπες επτά χρονολογούνται μεταξύ 100 και 200 ετών.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δήμος Νέστου ήταν από τους πρώτους και από τους λίγους που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, να μην γίνουν… καυσόξυλα οι υπεραιωνόβιες ελιές, αλλά να μεταφυτευθούν!
Όλα τα ελαιόδεντρα προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων στη βόρεια Πελοπόννησο και με τη συμβολή της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του Πράσινου Ταμείου διασώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν.
Ο Δήμος Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, θέλοντας να συμβάλει στη διάσωσή τους, παρέλαβε τα οκτώ ελαιόδεντρα, τα οποία τοποθέτησε, το πρώτο στην αυλή του δημαρχείου της πόλης, στη Χρυσούπολη.
Τα υπόλοιπα επτά στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου, ως μια απότιση φόρου τιμής, συνδέοντάς το και με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα να αναδειχθούν ως τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τονώνοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συμβάλλοντας στη διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Νέστου, «οι ηλικίες των ελαιόδεντρων μας μεταφέρουν χρονικά στην ιστορική περίοδο του Βυζαντίου. Οι ελιές αυτές γνώρισαν βυζαντινούς δεσπότες, Φράγκους ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές και έζησαν την Ελληνική Επανάσταση. Επιβίωσαν από πολέμους, μάχες, πυρκαγιές και λεηλασίες κατακτητών και αποτελούν πλέον ιστορικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για τις επενδύσεις του Δήμου Νέστου, όπως δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κεραμωτή, η μία μάλιστα με Αμερικάνικα κεφάλαια! Ένα εργοστάσιο που θα εμφιαλώσει το νερό Παραδείσου(σ.σ. νερό από τον Παράδεισο).
Επίσης στάθηκε στη μεγάλη επένδυση με το πρώτο Πιλοτικό Αγρόκτημα Γεωθερμίας, στο Ερατεινό με δράσεις και καλλιέργειες, στις οποίες οι Αγρότες μπορούν να ενημερωθούν για την προοπτική της καλλιέργειας, ακόμη και για το ενδεχόμενο ύψος κερδών!
«Εμείς ως δημοτική αρχή προτάξαμε πρώτα να εξασφαλίσουμε το μέλλον των Αγροτών μας, φροντίζοντας για την ευοίωνη προοπτική της τοπικής οικονομίας. Αργότερα, θα ακολουθήσει η σύνδεση με τις οικίες. Ήδη ο Δήμος Νέστου εφόσον προχωρήσουν τα πράγματα και ανοίξει το σχετικό μέτρο από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, σχεδιάζουμε την κατασκευή του πρώτου κολυμβητηρίου με τηλεθέρμανση, που λόγω της Εγνατίας οδού θα μπορούν και άτομα από την Καβάλα και την Ξάνθη να το αξιοποιούν συν τα άτομα ΑμεΑ. Κολυμβητήριο, χωρίς κόστος για θέρμανση και με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τέλος αναφερόμενος και στο καιρικό, επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως χρειάζεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο, για τους καθαρισμούς των Ποταμών, των ρεμάτων-ξηρορεμάτων καθώς και στις τάφρους αποθήκευσης.
«Έχουν να γίνουν καθαρισμοί εδώ και 70 χρόνια στην κοίτη του Νέστου. Η κεντρική τάφρος αποθήκευσης μήκους 15 χλμ, έχει γίνει Δάσος», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Αλήθεια που θα πάει το νερό, όταν αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά; Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν τώρα, καθώς έχουν εντοπισθεί τα δύσκολα σημεία, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα.
Δυστυχώς έχουμε θρηνήσει θύματα σε περιοχές της Ελλάδας. Τι περιμένουμε να γίνουν τα ίδια και εδώ; Η τύχη δεν μπορεί να είναι με το μέρος μας πάντα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος