Στα χνάρια των μεγάλων εθνικών ευεργετών, όπως ο Ζάππας, ο Αρσάκης, ο Μπενάκης, ο Τοσίτσας, ο Αβέρωφ, κινείται η ομογενής Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.
Η γεννημένη στο Κάιρο πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών SofMedica, μιας αναγνωρισμένης εταιρείας παροχής high-end τεχνολογιών και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κα. Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού προσφέρει με γενναιοδωρία όπου χρειάζεται και έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το φιλανθρωπικό έργο της και τις δράσεις αλληλεγγύης. Η «Μεγάλη Ευεργέτιδα» όπως την έχει ανακηρύξει η ελληνική κοινότητα του Καΐρου, συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που αποτελεί ένα μνημείο της Ορθοδοξίας στην Αφρική, συμμετείχε με την αμέριστη υποστήριξή της στην Πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «Αξιοπρεπή Ζωή» που έχει στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη στήριξη των χωριών και παράλληλα προσέφερε γενναιόδωρα ένα σημαντικό ποσό στο αιγυπτιακό κράτος για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρόσφατα η Υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο facebook το Υπουργείο, την ευχαρίστησε και δημοσίευσε μια φωτογραφία (κεντρική φωτογραφία του άρθρου) με την κυρία Σοφιανού να της προσφέρει ένα συμβολικό δώρο. Ένα περίτεχνο διακοσμητικό με φύλλα ελιάς, σύμβολο ειρήνης και ομόνοιας Ελλάδας και Αιγύπτου που κρατά χιλιάδες χρόνια.
Δεν είναι μικρή όμως η συμβολή της κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού στην προβολή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρουμανία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προσφέρει ετήσιες υποτροφίες στους τρεις καλύτερους φοιτητές στο τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, και παράλληλα έχει δωρίσει στη βιβλιοθήκη του ίδιου Πανεπιστημίου εκατοντάδες βιβλία ελληνικού περιεχομένου. Επιπλέον η κα Σοφιανού χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την έρευνα και έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο αποτελεί προϊόν πολυετούς εργασίας του φιλέλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμου διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, TudorDinu. Το ιστορικό λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακρίτας έχει τίτλο: «Μόδα και πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης».
Σημειώνεται ότι έχει ανακηρυχθεί τιμητικό μέλος στην Εθνική Εταιρεία Λογοτεχνών και επίτιμο μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, ενώ έχει τιμηθεί και από το Ελληνορουμανικό Επιμελητήριο για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Στη Ρουμανία έχει αναπτύξει και σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης και για αυτό το 2013 την τίμησαν με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Στέμματος της Ρουμανίας».
Επιπροσθέτως έχει λάβει τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση από τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ τον Σταυρό της Αρχόντισσας των Εκκλησιών, τον Μεγαλοσταυρό του Αγίου Σάββα ενώ έχει τιμηθεί και με το οφίκιο της “πρέσβειρας του Απόδημου Ελληνισμού“.
Το 2020, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, είχε την τιμή να μιλήσει για τα πλεονεκτήματα των γυναικών σε ηγετική θέση στο Women Economic Forum που έλαβε χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου, μεταξύ 4 και 9 Μαρτίου, και έλαβε επίσης το Βραβείο «Exceptional Women of Excellence».
Πηγές: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος