Ροδόπη – Σ. Γρηγορόπουλος: Σκληρή κριτική για την σύμβαση εξόρυξης στις Σκουριές

Σκληρή κριτική για στην σύμβαση που κυρώθηκε από την Βουλή με την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, Σωκράτης Γρηγορόπουλος. «Θα έλεγε κανείς ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε και συνυπέγραψε ό,τι πρότεινε η εταιρεία» τόνισε ο κος Γρηγορόπουλος.

Ροδόπη – Σ. Γρηγορόπουλος: Σκληρή κριτική για την σύμβαση εξόρυξης στις Σκουριές
Ο Σωκράτης Γρηγορόπουλος, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης φιλοξενήθηκε σήμερα 22-3-2021 στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον κο Γρηγορόπουλο, «ψυχή» της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης με πολυετή δραστηριότητα, «Επί της ουσίας το δημόσιο απεμπολεί ακόμη και το δικαίωμά του να ελέγχει μια εταιρεία που δρα μέσα στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας. Διότι λέει ότι θα ορίσουν ανεξάρτητο ελεγκτή, αλλά αυτός ο ανεξάρτητος ελεγκτής θα υποδεχθεί από την Ελληνικός Χρυσός και θα οριστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Εταιρείας και θα μπορεί να ακυρώνει αποφάσεις κρατικών και τοπικών φορέων». Για να γίνει πιο αιχμηρός στην κριτική του λέγοντας ότι: «Δεν κατηγορώ την Ιδιωτική Εταιρεία κι εγώ να ήμουν στη θέση τους μπορεί να έκανα πιθανόν τα ίδια, το βάρος πέφτει στην πλευρά του Κράτους. Δεν μπορεί επειδή ήρθε κάποιος από τον Καναδά και μας λέει κάτι να  πρέπει να το δεχτούμε».

Σε άλλο δε σημείο της κουβέντας ανέφερε απολύτως κατηγορηματικά ότι «Αυτό που έγινε στις Σκουριές είναι μια πρόβα τζενεράλε για τη Θράκη… Πιστεύω ότι Νομικά μπορεί να καταπέσει αυτή η Σύμβαση».

Μάλιστα ο κος Γρηγορόπουλος, υποστήριξε ότι «Με το άρθρο 15 της ίδιας σύμβασης δίνεται μια λευκή επιταγή στην εταιρεία να επιλέξει ποια μέθοδο μεταλλουργίας θα χρησιμοποιήσει».

Αναφερόμενος ειδικά στο “Όχι” που λέει διαχρονικά η τοπική κοινωνία απάντησε «Είναι μια επένδυση με ημερομηνία λήξης, το λέει η ίδια η Εταιρεία. Εκείνο, όμως, που κάνει όλους να είναι αντίθετοι είναι ότι η περιοχή μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το Περιβάλλον. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, να έχουμε πολύ μεγαλύτερα έσοδα τα οποία θα πάνε σε πολύ περισσότερο κόσμο και δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που θα έχουμε εκεί πέρα».

Όσον αφορά στη χρήση νερού τόνισε ότι; «Η μεταλλουργία χρυσού χρειάζεται απίστευτες ποσότητες νερού και το φράγμα του Ιασίου λέγανε ότι θα το χρησιμοποιήσουν και ούτε αυτό φτάνει. Μιλάμε για μια επέμβαση στην περιοχή μας η οποία δεν έχει λόγο να γίνει. Όχι μόνο δεν θα καλυτερεύσει η ζωή αυτών των ανθρώπων, αλλά θα γίνει πολύ χειρότερη Είναι πραγματικά μια σύμβαση η οποία δεν ξέρω πώς έχουν φτάσει να την δεχτούν; Για παράδειγμα στο άρθρο 26, την εταιρική κοινωνική ευθύνη την ονομάζει φιλανθρωπία και σημειώνει ότι η φιλανθρωπία ανήκει στην ευχέρεια της εταιρείας».

“Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα είναι ο καθένας από εμάς που είναι αντίθετος σε αυτή την επένδυση οπουδήποτε βρίσκεται, θα πρέπει να μην κάθεται σιωπηλός. Να διατρανώσει την αντίθεσή του, να γίνει κατανοητό στην Αθήνα ότι εδώ δεν είναι όπως στην Χαλκιδική», πρόσθεσε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει μια μικρή αναφορά προτάσσοντας την ως παράδειγμα ως τρόπου  αξιοποίησης του Περιβάλλοντος, της περιοχής με σεβασμό και αειφορία, την σύμβαση Ramsar: «Έχουμε κάνει άπειρες προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπους συμβατούς με το περιβάλλον. Γιατί να γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο πεντάστερο με All exclusive κι όχι μικρές αγροτουριστικές μονάδες; Μόνο στην Αγγλία είναι 2 εκ αυτοί που ταξιδεύουν για να παρατηρήσουν τα πουλιά. Επενδύσεις συμβατές με το περιβάλλον και κατανομή των κερδών σε περισσότερο κόσμο χρειάζεται η περιοχή.»

Φώτο: Σωκράτης Γρηγορόπουλος Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος