Με δράσεις υψηλού συμβολισμού τιμά ο Δήμος Θεσσαλονίκης την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Αύριο (Τρίτη, 23 Μαρτίου) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εξάλλου, στους ιστούς του Δημαρχείου θα αναρτηθούν δύο σημαίες της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων, που είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σημαία των Ελλήνων Αγωνιστών, καθώς και για τη Σημαία του Εμμανουήλ Παππά.
Ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες». Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François – Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer. Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants). Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.
Επετειακά αφιερώματα έχουν προετοιμάσει και τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Τηλεόραση-TV100, ανήμερα της επετείου, στις 10.00 το βράδυ, θα προβάλει μια ειδική εκπομπή–αφιέρωμα με τίτλο «1821: τα όπλα των Ελλήνων». Αντίστοιχα, ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τίτλο “Λόγος περί ελευθερίας” θα μεταδώσει το δημοτικό ραδιόφωνο-FM100 το πρωί της 25ης Μαρτίου από τις 9.00 έως τις 11.00.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος