Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας και το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού μέσα στην Άνοιξη ο καθηγητής Γεωγραφίας και Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Νάστος μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 για το πόσο επηρεάζει τον καιρό και την επιστήμη της Μετεωρολογίας η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα ο κ. Νάστος τόνισε ότι πλέον η χρήση της φράσης «κλιματική αλλαγή» είναι παρωχημένη αφού στη θέση της χρησιμοποιείται η ορθή «κλιματική κρίση».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νάστο η αποσταθεροποίηση του κλίματος εξαιτίας της αλλαγής σύστασης της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η Μετεωρολογία δίνει πλέον έμφαση στα συστήματα πρόγνωσης πραγματικού χρόνου κάτι που απαιτεί την ενοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μετεωρολογικών σταθμών καθώς προϋποθέτει τη συλλογή της πληροφορίας από όλους. Όσον αφορά τη διάδοση αυτής της πληροφορίας, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν στο εξής τα υπερσύγχρονα συστήματα 5G που θα τεθούν στην υπηρεσία και της συγκεκριμένης επιστήμης. Δύο χαρακτηριστικά του καιρού θεωρούν σίγουρα για το άμεσο μέλλον οι επιστήμονες. Το πρώτο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρείται συνεχής παράταση της θερμής περιόδου του χρόνου σε βάρος της ψυχρής, θα υπερτερούν δηλαδή οι πιο θερμές ημέρες και το δεύτερο ότι θα αυξηθεί η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μάλιστα ο κ. Νάστος θύμισε μία μέρα του περυσινού καλοκαιριού, την 16η Ιουνίου 2020 όταν στη Δράμα έπεσε χαλάζι 40 εκατοστών. Καταλήγοντας ο καθηγητής υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη σημασία της ανθρώπινης δραστηριότητας που μπορεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με την κλιματική κρίση. Σε αυτό το τελευταίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Αρκεί άλλωστε μια ματιά στα καιρικά φαινόμενα της τελευταίας εβδομάδας σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλιματικό μας σύστημα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος