«Με την λήξη των περιοριστικών μέτρων, το «Aegean Explorer» είναι έτοιμο να συνδράμει καταλυτικά στη μάχη για την άμυνα της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας» τονίζει ο Θ. Τσιμπίδης από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και συνεχίζει:
«Το «Aegean Explorer» μπορεί να στηρίζει τις δράσεις έρευνας και θαλάσσιας προστασίας του Ινστιτούτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.
Το «Aegean Explorer» έχει πλέον επιστημονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει: multibeam sonar για την τρισδιάστατη απεικόνιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, scanner βιομάζας για την εκτίμηση της βιομάζας των ιχθυαποθεμάτων, ROV (τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα), σύστημα ρομποτικής χαρτογραφικής κάμερας για βάθη έως 300 μέτρα, αυτόνομο σκάφος χαρτογράφησης οικοτόπων (για χαρτογράφηση σε προκαθορισμένες πορείες με αυτονομία >6 ώρες), ειδικά εξοπλισμένα καγιάκ για χαρτογράφηση λιβαδιών Ποσειδωνίας, drone, υδρόφωνο για καταγραφές υποβρύχιας ακουστικής (για την έρευνα στα θαλάσσια θηλαστικά), γερανό για δειγματοληψίες σε βάθη >1.000m, καθώς και καταδυτικό σταθμό. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί και με μόνιμο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας του πόσιμου και θαλασσινού νερού, καθώς και για μικροπλαστικές αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτομα, ερευνητές και πλήρωμα”.
Η εφαρμοσμένη εκπαίδευση στη θαλάσσια προστασία είναι μια βασική δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» εδώ και 20 χρόνια, με περισσότερους από 15.000 φοιτητές και νέους επιστήμονες να έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις.
Ο σκοπός του «Aegean Explorer» είναι να διαπλέει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου, υλοποιώντας επιτόπια έρευνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ενημερώνονται με έμφαση στους νέους, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου τους, αλλά και με το πώς πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Έμφαση πάντα δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και ιδίως των νέων των νησιών, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου τους, αλλά και με το πώς πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος