Ένα βιντεοπαιχνίδι στην υπηρεσία των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα βιντεοπαιχνίδια ως ψυχαγωγικό μέσο και μάλιστα δείξαμε ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά τον καιρό του εγκλεισμού λόγω πανδημίας. Υπάρχουν όμως και τα βιντεοπαιχνίδια που δεν έχουν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά και θεραπευτικό. Πρόκειται για το serious gaming που ενεργοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Πάτρας συνδυάζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι με ένα βραχιόλι έτσι ώστε να κάνουν πιο εύκολη υπόθεση τις φυσικοθεραπείες για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις και τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να διευκολύνουν τη διαβίωση των συγκεκριμένων ανθρώπων που αγγίζουν τα 3.000.000 σε ολόκληρο τον κόσμο με τις 10.000 από αυτούς να ζουν στην Ελλάδα.

Το πανεπιστήμιο Πατρών προσέγγισε διεπιστημονικά τη σκλήρυνση κατά πλάκας (συνεργάστηκαν τα τμήματα Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας και Ψηφιακών συστημάτων) και στηριζόμενο στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι που είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που χάνουν την ικανότητα για λεπτές κινήσεις της άκρας χειρός, κινήσεις απαραίτητες στην καθημερινότητά μας. Στην εξάσκηση-παιχνίδι του ασθενούς πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει ο φυσιοθεραπευτής ενώ το video game εξατομικεύεται ανάλογα με τη λειτουργικότητα κάθε ανθρώπου και τον βαθμό δυσκολίας στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Ο3 ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων στο πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιος Σκόδρας, στόχος των επιστημόνων είναι η τεχνολογία να χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων και στην προκειμένη περίπτωση σκέφτηκαν πως αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε άμεσα να χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα από τους ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Ευκολότερα μπορούν να παίξουν το συγκεκριμένο video game φορώντας και το συνεργαζόμενο βραχιόλι όσοι βρίσκονται σε ένα μέτριο λειτουργικό επίπεδο της άκρας χειρός και είναι κάπως εξοικειωμένοι με τη χρήση Η/Υ. Υπενθυμίζεται ότι η 30η Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας ενώ, όπως είπε ο καθηγητής, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος