«Μέσα από το σύνολο των εισηγήσεων αναδείχθηκε η συγκρουσιακή διαδικασία μέσα από τη οποία σμιλεύτηκε ο πολέμαρχος Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αναδείχθηκαν οι κοινωνικές μεταβλητές της δράσης του και εντοπίστηκαν οι αιχμές της συμβολικής του επίδρασης στην νεοελληνική κοινωνία. Μέσα από δημιουργική συζήτηση, οι εισηγητές αντάλλαξαν απόψεις και εμβάθυναν τις γνώσεις τους». Αυτά επισημαίνει στον απολογισμό του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, δρ. Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Σορβόννης, συνεργάτης ερευνητής της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουζάκι της ΠΕ Καρδίτσας. Το συνέδριο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ανοιχτό τόσο σε πρόσωπα όσο και σε απόψεις και εξηγεί:
«Η στάση αυτή της επιστημονικής επιτροπής να δώσει την δυνατότητα συμμετοχής όχι σε ένα κλειστό κύκλο εισηγητών, αλλά σε όποιον είχε ζωηρό επιστημονικό ενδιαφέρον, απέδωσε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Υπήρξαν ιδιαίτερα ποιοτικές εισηγήσεις οι οποίες πλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την εποχή του. Οι ποιοτικές αυτές εισηγήσεις αξιοποίησαν δεδομένα από πολλούς επιστημονικούς κλάδους και με βάση, κυρίως, επιστημονικές γνώσεις της ιατρικής, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της σημειολογίας, μπορούμε σήμερα να αισθανόμαστε ότι μπορεί να προσεγγιστεί με μεγαλύτερη πιστότητα αυτή η εποχή, η τόσο κοντινή αλλά και η τόσο μακρινή. Απομακρυνθήκαμε από την λογική των ατομικών ευθυνών και από την αποκλειστική μικροανάλυση. Είδαμε τα άτομα ενταγμένα στις ιδιαίτερα σκληρές πραγματικότητες που είχαν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους».
Από τον κύριο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Γιώργο Κουτζακιώτη, αναλύθηκε η δράση του στο Βιδίνι της Βουλγαρίας. Σε μια εμπεριστατωμένη και συγκροτημένη εισήγηση η Έλλη Δρούλια, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής ανέλυσε τον δημόσιο λόγο απέναντι στον Καραϊσκάκη. Η αρχετυπική λειτουργία του ήρωα όσον αφορά τη συλλογική μνήμη παρουσιάστηκε στην μελέτη της Κατερίνας Μπρέγιαννη, διευθύντριας Ερευνών ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών, με αποσυμβολιστικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν ιστοριογραφικές ερμηνείες του 19ου αιώνα και απεικονιστικές πηγές. Για την επίδραση του αρχετύπου του ήρωα στην λαϊκή κουλτούρα και στην λόγια παράδοση, ανακοινώσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β. Δ. Αναγνωστόπουλος και ο Μανόλης Αρκολάκης, ιστορικός, συνεργάτης ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών/Επιτροπή Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνολικά παρουσιάστηκαν 46 εισηγήσεις.
Το συνέδριο οργάνωσαν ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος