Διακοπές εθελοντικής εργασίας διοργανώνει η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ για 16η συνεχή χρονιά, από τις 20 έως τις 31 Αυγούστου στη Λέσβο.
Ο «Βριλησσός» σε συνεργασία με τον Δήμο δυτικής Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου, ξαναγυρνά στα μονοπάτια της Λέσβου 6 χρόνια μετά την μοναδική εμπειρία των εθελοντών στην αναπαλαίωση μονοπατιών αλλά και στην ανθρωπιστική δράση στο πρώτο προσφυγικό κύμα τον Αύγουστο του 2015. Τότε η εργασία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου, τοπικούς συλλόγους και τη Μονή Λειμώνος όπου έγινε και η διαμονή των συμμετεχόντων και την υποστήριξη από το Σύλλογο Καλλονιατών, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.).
Τότε οι τριάντα εθελοντές του «Βριλησσού» βρέθηκαν στη Λέσβο από τις 22 έως 31 Αυγούστου και η εργασία της ομάδος αφορούσε την διάνοιξη, καθαρισμό, σηματοδότηση και ψηφιακή καταγραφή πεζοπορικών μονοπατιών στην περιοχή της Καλλονής.
Η παρουσίαση της εθελοντικής δράσης, που την πρωτοβουλία της είχε ο Λέσβιος στην καταγωγή, εκπαιδευτικός Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, έγινε στις 26 Αυγούστου 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής. Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσική ομάδα του «Βριλησσού» και στο τέλος προσφέρθηκαν εδέσματα σε όλο τον κόσμο που χάρηκε μαζί με την ομάδα το έργο που επιτελέστηκε.
Φέτος οι εθελοντές του συλλόγου σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου θα φροντίσουν και θα προβάλλουν τα μονοπάτια της Λέσβου ως προορισμού ιδανικού για πεζοπορία.
Η φροντίδα μονοπατιών περιλαμβάνει τη βελτίωση του terrain των διαδρομών, την απομάκρυνση πλευρικής βλάστησης, το μάζεμα πετρών και σκουπιδιών, την σηματοδότηση και την ψηφιακή καταγραφή των διαδρομών.
Η διαμονή θα γίνει σε δίκλινους χώρους με κρεβάτια και δυνατότητα μπάνιου, στον ξενώνα της πρόσφατα ανακαινισμένης Μονής Λειμώνος στην Καλλονή.
Όπως πάντα θα λειτουργήσει η συλλογική κουζίνα του Βριλησσού που θα αφορά το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα.
Η προσπάθεια των εθελοντών του συλλόγου στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος, που δίνει στο νησί συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού.
Οι εθελοντές, χωρισμένοι σε ομάδες και εξοπλισμένοι με τσάπες, τσουγκράνες, ψαλίδες αλλά και αλυσοπρίονα και θαμνοκοπτικά εργαλεία για όσους έχουν τέτοια εμπειρία, θα δουλέψουν στα μονοπάτια της περιοχής.
Η εργασία θα έχει διάρκεια 8 ημερών, θα είναι 6ωρη και θα ξεκινά με το πρώτο φως της ημέρας.
Και όπως πάντα τα απογεύματα και τις ελεύθερες μέρες θα γνωρίσουν τις παραλίες, τα μυστικά του νησιού, τα μνημεία, τις μουσικές παραδόσεις και τους πανέμορφους οικισμούς του. Θα συμμετέχουν σε τοπικές εκδηλώσεις ,θα γνωρίσουν πολιτιστικά δρώμενα και φυσικά θα γευτούμε την πεντανόστιμη σαρδέλα Καλλονής με συνοδεία τοπικών αποσταγμάτων.
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που έχουν καταβάλει την ετήσια συνδρομή που ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν και νέοι φίλοι του συλλόγου. Αναχώρηση από τον Πειραιά την Παρασκευή 20 Αυγούστου στις 20.00, επιστροφή την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 6.00.
Όπως πάντα ο Βριλησσός θα υποστηρίξει την επί τόπου μετακίνηση των εθελοντών. Σε συνεννόηση με τον Δήμο δυτικής Λέσβου θα εκδοθεί ομαδικό εισιτήριο με σημαντική έκπτωση και για τους συμμετέχοντες αλλά και για τα οχήματα.
Τελευταία ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής την Τετάρτη 4 Αυγούστου 20.00 έως 20.30 στα γραφεία του συλλόγου –Πάρνηθος 73 Βριλήσσια.
Η εθελοντική προσπάθεια του Βριλησσού στα μονοπάτια της χώρας ξεκινά το 2005 στην Ικαρία όπου οι εθελοντές του συλλόγου αναπαλαίωσαν μονοπάτι του 18ου αιώνα που οδηγεί από το χωριό Ράχες, στα Διπόταμα και το φαράγγι του Να .
Στα 16 χρόνια που ακολούθησαν, η ομάδα αναπαλαίωσε και σηματοδότησε μονοπάτια σε όλη την χώρα (Ρόδος, Σκιάθος, Κέρκυρα, Κάρπαθος, Ζαγόρι, Πήλιο, Λέσβος, Πάρος, Φούρνοι, Καστελόριζο, Τήλος, Χίος κλπ).
Αρχηγός και σε αυτή την εξόρμηση είναι ο Διαμαντής Παπαδόπουλος τηλ: 6977766675.
Περισσότερες πληροφορίες δείτε στη σελίδα του συλλόγου www.vrilisos
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος