Π. Κόκος: Η ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς στη δασοπυρόσβεση είναι μεγάλη

Στο πλευρό των Πυροσβεστών της χώρας στέκονται 2.200 εθελοντές πυροσβέστες. «Η διάθεση του κόσμου να προσφέρει είναι όντως μεγάλη, αλλά το λυπηρό είναι ότι στην Ελλάδα το όλο πλαίσιο, όλη αυτή η ιδέα του εθελοντισμού, δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όσο είναι στο εξωτερικό», δήλωσε ο Παύλος Κόκος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα στην ιδέα του εθελοντισμού και αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι κάτι που μας στεναχωρεί, μας προβληματίζει, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό καθημερινά, να διαδώσουμε δηλαδή και να μεγαλώσουμε την ιδέα του εθελοντισμού, να την πάμε λίγο παρακάτω και να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι εθελοντές είναι πολλαπλάσιοι των μονίμων πυροσβεστών».
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», «oι εθελοντές κάνουν αυτό που πιστεύουν. Έχουν βρει έναν τρόπο να προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από αυτό το εθελοντικό τους έργο. Είναι κάτι που μας αρέσει. Το κάνουμε με διάθεση. Δεν μας κουράζει. Πάρα πολλοί αναρωτιούνται: «Γιατί το κάνετε; Αφού δεν πληρώνεστε, δεν έχετε κάποιο οικονομικό όφελος». Στη ζωή δεν είναι το οικονομικό όφελος αλλά και τι σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και μας όλο αυτό μας προσφέρει ψυχική ηρεμία».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των εθελοντών Π/Σ τόνισε ότι αυτή κυμαίνεται «σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνοντας ότι «σαφώς χρειάζεται βελτίωση κάθε μέρα, καθώς πάντα εξελίσσεται η πυρόσβεση, δεν είναι κάτι στάσιμο, ειδικά με την Κλιματική Αλλαγή τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε η εκπαίδευση είναι κάτι που πρέπει να γίνεται καθημερινά και κάθε μέρα μαθαίνουμε νέα πράγματα. Και η εκπαίδευση γίνεται πιο ιδιαίτερη και πιο εξειδικευμένη και εμείς πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερη εκπαίδευση».
Ερωτηθείς για τον εξοπλισμό έκανε λόγο για «μεγάλη κουβέντα» προσθέτοντας, «δυστυχώς οι Έλληνες εθελοντές πυροσβέστες δεν τυγχάνουν μέχρι σήμερα της αντιμετώπισης που έπρεπε να τύχουν από την πολιτεία, αν και το Νομοθετικό Πλαίσιο υπάρχει με το Νόμο 4029 του 2011 ο οποίος εκσυγχρόνισε τον Εθελοντισμό στο Π/Σ προέβλεπε από την Νομοθεσία η διάθεση εξοπλισμού στον πυροσβέστη από την πρώτη μέρα που θα αποκτήσει την ιδιότητα παρόλο αυτά εκκρεμεί η έκδοση ενός ΠΔ που προβλέπει τη ρύθμιση του τρόπου της διανομής των στολών. Αυτή τη στιγμή, αν δεν υπήρχαν δωρεές ιδιωτών, της Εθνικής τράπεζας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι 2200 εθελοντές πυροσβέστες θα ήταν ουσιαστικά γυμνοί από Μέσα Ατομικής Προστασίας. Οι περισσότεροι μέχρι αυτές τις δωρεές με δικά τους μέσα προμηθεύονταν τον εξοπλισμό, δαπανώντας διόλου ευκαταφρόνητα ποσά (1500 ευρώ το κόστος αγοράς Μέσων Ατομικής Προστασίας) βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν εθελοντικό έργο χωρίς να πληρώνονται».

Σχολιάζοντας την φετινή αντιπυρική περίοδο σημείωσε πως «υπάρχει θέληση να γίνουν βήματα προς το καλύτερο, αλλά υπάρχει τόση παθογένεια στο σύστημα με αποτέλεσμα τα οποία βήματα πολλές φορές δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους». Επισημαίνοντας παράλληλα: «Χρειάζονται ριζικές τομές και αλλαγή φιλοσοφίας. Δεν μπορεί το κράτος να έχει 1 εκ πυροσβέστες σε μόνιμη βάση. Αν δεν ακολουθήσει το μοντέλο που ακολουθούν τα περισσότερα σύγχρονα κράτη, αυτή η παθογένεια θα συνεχίζει να υφίσταται, εάν δεν αλλάξει νοοτροπία το κράτος. Πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο που ακολουθούν άλλα κράτη να ενισχύσει τον εθελοντισμό, να δουλέψει πάνω σε αυτό».
Τέλος, μιλώντας για τα «οφέλη» της εθελοντικής προσφοράς ο κος Κόκος σημείωσε: «Αναμφισβήτητα έχω πάρει μόνο θετικά, πολύ προσωπική κούραση, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια πολλές ώρες, αλλά ικανοποίηση ψυχική, ψυχική ηρεμία μεγάλη», προτρέποντας τους πολίτες: «Να ασχοληθούν, να βοηθήσουν, είναι μεγαλείο αυτό που νιώθουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος