Στην πιλοτική του διαδρομή το πράσινο υποβρύχιο θα συλλέγει μικροπλαστικά μεταξύ Γλασκόβης και Μπέλφαστ.
Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Ένας στόλος από πλήρως αυτοματοποιημένα σκάφη θα λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο και θα μπορούσαν να συλλέγουν τοξικά μικροπλαστικά για τον καθαρισμό των ωκεανών, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Η εταιρία που κατασκευάζει τα υποβρύχια μηδενικών εκπομπών κέρδισε μέρος από την επιχορήγηση 23 εκατομμυρίων στερλινών της βρετανικής κυβέρνησης.
Μεταξύ των νικητών του διαγωνισμού είναι και ένα πλήρες σημείο φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών, το οποίο συνδέεται με μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Τα σημεία φόρτισης θα μπορούν να κινούν σκάφη με 100% ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από τον στρόβιλο.
Αυτό προσφέρει δυνητική εξοικονόμηση έως και 131.100 τόνων εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) ετησίως – ισοδύναμο με την αφαίρεση περισσότερων από 62.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Ομοίως με τα οδικά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αυτά θα λειτουργούν με ημιαυτόματο έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ναύτες θα μπορούν να προσδεθούν στο σημείο φόρτισης της ανεμογεννήτριας, να συνδεθούν, να φορτίσουν και μετά να ξεκινήσουν.
Οι νικητές του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας του Λονδίνου.
«Τα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναδεικνύουν το καλύτερο της βρετανικής καινοτομίας, φέρνοντας επανάσταση στην υπάρχουσα τεχνολογία και υποδομή για τη μείωση των εκπομπών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μας φέρνουν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στους στόχους μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα», δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Ο Dhruv Boruah, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oceanways, που αναπτύσσει τα υποβρύχια, δήλωσε: «Ο χρόνος τελειώνει και είναι επιτακτική ανάγκη να μην αρκεστούμε σε 1% περισσότερη απόδοση σε ένα υπάρχον σύστημα, αλλά αντίθετα να ξανασκεφτούμε ριζικά για να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις. »
Εν τω μεταξύ, ο πιο πράσινος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανοίξει στο λιμάνι του Σαουθάμπτον την Τετάρτη.
Ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας Horizon χρησιμοποιεί στέγες ηλιακών συλλεκτών και φορτίζει τα πλοία με καθαρή ενέργεια.
«Η οικοδόμηση υπερσύγχρονης πράσινης υποδομής σε τερματικούς σταθμούς κρουαζιέρας μας βοηθά να προχωρήσουμε σε καθαρότερες κρουαζιέρες, δημιουργώντας περισσότερους χώρους για να προσδεθούν αυτά τα πλοία και βάζοντάς μας σε τροχιά μηδενισμού έως το 2050», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Ρόμπερτ Κόουρτς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος