Το πρώτο κειμηλιαρχείο στην Ελλάδα, που φιλοξενεί έργα ακόμη και από τον 17ο αιώνα, βρίσκεται στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Η εκκλησιαστική ιστορία, ακολουθεί την πολιτική ιστορία της δυτικής Μακεδονίας σε έναν ιδιαίτερο χώρο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Το κειμηλιαρχείο στεγάζεται σε δύο αίθουσες στο ισόγειο του κτηρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως πατέρας Χριστοφόρος παρουσιάζει τα κειμήλια. Μεταξύ αυτών είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, που έχει συντηρηθεί και αποκατασταθεί από την φθορά του χρόνου και εκτίθεται στο κειμηλιαρχείο. Πρόκειται για τον “Επιτάφιο Θρήνο”, που συμπλήρωσε τρεισήμισι αιώνες. Βρισκόταν στον ναό του Αγίου Νικολάου από το 1668 και είναι έργο του επισκόπου Γρηγορίου Κονταρή.[1] Ο πολυπράγμων, λόγιος, μεταφραστής και φερόμενος ως ο πρώτος δημοδιδάσκαλος στην Κοζάνη καταγόταν από τα Σέρβια και ήταν ο συγγραφέας της Ιστορίας των Αθηνών. Μαζί εκτίθενται άμφια επισκόπων, αλλά και οικουμενικών πατριαρχών, όπως του Ιωακείμ Γ΄. Πολλά από τα άμφια υπήρχαν σε ναούς, ενώ οι εικόνες από διάφορες εκκλησίες συγκεντρώθηκαν, συντηρήθηκαν και εκτίθενται στις προθήκες της Μητροπόλεως.
Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό θησαυρό από τον θεολόγο Θεόδωρο Χατζηευστρατίου.
[1] Σε κάποια παλαιότερα κείμενα ο επίσκοπος Κονταρής αναφέρεται ως Γεώργιος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος