Πριν από είκοσι χρόνια οι γυναίκες από τα Παράκοιλα της Λέσβου ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες για την παρασκευή γλυκών, ζυμαρικών και λικέρ από τον τόπο τους, στηρίζοντας έτσι τους μικρούς παραγωγούς και το ίδιο το χωριό, αναβιώνοντας παράλληλα παραδοσιακές και μικρασιάτικες συνταγές.
Μια από την πιο σημαντικές δραστηριότητες των γυναικών του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή αποστάγματος από φύλλα νεραντζιάς, που δίνει ξεχωριστό άρωμα στα γλυκά. Το “νερατζάθ”, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, γνωστό και ως ανθόνερο, είναι ένα απόσταγμα που, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, Μαρία Γιαβάση, «κάθε σπίτι στο χωριό κρατά καλά φυλαγμένο στο ντουλάπι ένα μπουκαλάκι γιατί είναι γιατρικό για το στομάχι, χρησιμοποιείται ως καλλυντικό καθώς ενυδατώνει το πρόσωπο και δίνει ξεχωριστό άρωμα στα γλυκά μας. Αυτές τις μέρες που κάνουμε απόσταξη γεμίζει ο τόπος νεραντζομυρωδιές».
Σήμερα, το εργαστήριο παράγει τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά (γεμάτα) και πολλά άλλα γλυκά, το ανθόνερο (νερατζάθ), λικέρ, μαρμελάδες, ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού από τα εσπεριδοειδή των παραγωγών του χωριού τους. «Χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες για τα γλύκα και τα ζυμαρικά μας από αυτό τον τόπο, που μας ανάθρεψε και μας μεγάλωσε, στηρίζοντας έτσι τους μικρούς παραγωγούς και το ίδιο το χωριό» τονίζει η κα Γιαβάση.
Οι γυναίκες παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας σε ξένους επισκέπτες, ενώ γίνονται και επισκέψεις σχολείων με στόχο την μύηση στην παράδοση…
Οι γυναίκες του συνεταιρισμού μας καλούν να τις ακολουθήσουμε «σε ένα ταξίδι γεύσεων που βαστάει αιώνες πριν…όπου οι συνταγές πήγαιναν από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας αυτό που εμείς οι νέοι αποκαλούμε πλέον παράδοση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος