Κατοχυρωμένη τιμή παραγωγού ζητούν οι αγρότες στην Μεσσηνία για την σταφίδα τους, η τιμή της οποίας έχει πέσει φέτος γύρω στο ένα ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, Πρόεδρο της ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Πελοποννήσου, οι καλλιεργητές δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν, καθώς δεν το παραλαμβάνουν ούτε οι έμποροι ούτε η Ένωση και μόνο για την αποθήκευση του κόβουν ένα τυπικό τιμολόγιο.
Σύμφωνα με τους αγρότες έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, λόγω και των ανατιμήσεων των καυσίμων. Ωστόσο, πρόκειται για παραγωγή πρό των ανατιμήσεων, που ούτως ή άλλως ακόμη δεν έχουν φτάσει στο χωράφι.
Οι καλλιεργητές ζητούν να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής σε μια εγγυημένη κατώτατη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα τους εξασφαλίζει ένα εισόδημα διαβίωσης. Διαφορετικά σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Για απαξίωση του προϊόντος τους την φετινή χρονιά κάνουν λόγο οι παραγωγοί. Το ερώτημα είναι από ποιους απαξιώθηκε και γιατί φέτος και όχι πέρυσι, όταν η τιμή ήταν στο 1,7 ευρώ/κιλό και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους ήταν μια κερδοφόρα χρονιά.
Η απάντηση βρίσκεται αφ’ ενός στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αφ’ ετέρου στις χαμηλές τιμές που προσφέρονται για το ίδιο προϊόν από άλλες χώρες, όπου μάλιστα η σταφίδα προσφέρεται και καθαρισμένη από το κοτσάνι της. Τουρκία, Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης ανατολής με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος, μπορούν να ανταγωνίζονται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές την ελληνική, την γαλλική ή την ισπανική σταφίδα, καθώς εκεί δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος ή παρέμβαση. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες εντάσσονται στις συμφωνίες της Ντόχα και έχουν ληφθεί από τις Βρυξέλλες, προ πολλού στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
Η καλλιέργεια ενός προϊόντος δεν γίνεται με την διασφάλιση της αγοράς του από το κράτος, το οποίο θα διαθέσει το απόθεμα σε κρατικές δομές πχ όπως ο στρατός, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ.. Τι θα πράξουν οι αγρότες εάν επανέλθουν οι υψηλές τιμές, όπως το 2020; Ως γνωστό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιδοτήσεις και απαλλαγές από την φορολογία στον αγροτικό τομέα έχουν μειωθεί δραστικά και τείνουν να καταργηθούν οριστικά.
Σε κάποιους τομείς δίνονται κατώτατες τιμές, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, προκειμένου να μην υπάρξει μετακύλιση του κόστους στο σύνολο των καταναλωτών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος