Η λατρεία του ∆ιονύσου και της αµπελουργίας μεταφέρθηκε από την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Στα χιλιάδες χρόνια που μεσολάβησαν ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, εκτός από τα τεχνολογικά μέσα.
Ένα παλαιό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ μας ταξιδεύει στην ιστορία της αμπελουργίας και της οινοποιίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εξελίξει την ποιότητα και να δώσει περισσότερες δυνατότητες στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος, σημειώνει ο Θάνος Καραθάνος, πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων οινολόγων. «Εκείνο που τεχνολογικά ήταν σύγχρονο προ 50ετίας σήμερα είναι ξεπερασμένο. Ωστόσο, το κρασί είναι ένα φυσικό προϊόν που διατηρείται για χρόνια. Το κρασί είναι παραπάνω από απλή καλλιέργεια στην Ελλάδα. Είναι πολιτισμός».
Την δεκαετία του ΄70 η αμπελοκαλλιέργεια εκτεινόταν σε 2.000.000 στρέμματα, όπου απασχολούνταν περίπου 380.000 οικογένειες, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε 500.000 στρέμματα. Τότε αποτελούσε βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα, λόγω κλίματος κατά τόπους και της ιδιομορφίας του εδάφους, παράγοντας εκατοντάδες ποικιλίες, που έχει μοιράσει απλόχερα σε όλο τον κόσμο.
Παλαιότερα υπήρχαν ελάχιστες επιχειρήσεις, που ασχολούνταν με την οινοποιία και ποτοποιία. Σήμερα δεκάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες παράγουν κάθε είδους ποτά στην χώρα, που έχει εξελιχθεί σε εξαγωγέα με προοπτικές.
Στο μέλλον οι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και οι πιο απρόβλεπτες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όμως οι δυνατότητες του ελληνικού κρασιού είναι τεράστιες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος