Εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις πραγματοποιεί στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με την υποστήριξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Terra.
Ως μέρος μιας πολύπλευρης στρατηγικής, η φύτευση δέντρων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Στην Δυτική Μακεδονία δεν υπήρξε ευτυχώς πρόβλημα με πυρκαγιές, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να απέχει από την δενδροφύτευση. Περίπου 2.500 δένδρα έχουν φυτευτεί έως σήμερα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Life- Terra, αναφέρει η Χριστίνα Μακρή, υπεύθυνη του προγράμματος.
Με αυτό το πρόγραμμα θα φυτευτούν 500.000.000 έως το 2025 σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής κρίσεως, στην προστασία των εδαφών από διάβρωση και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Η εκπαίδευση είναι η πολυτιμότερη επένδυσή για το μέλλον. Καθοριστική είναι η συμμετοχή των παιδιών που αναλαμβάνουν την περιβαλλοντική ευθύνη. Όπως σημειώνει η κ. Μακρή, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος. Μαθητές σχολείων και εθελοντές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δέντρα στο οικοσύστημα, τις ορθές πρακτικές φύτευσης και συντήρησής τους, ενώ υιοθετούν ένα δέντρο, που αναλαμβάνουν να το φροντίζουν.
Η κ. Μακρή, εξηγεί ότι το LIFE Terra συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος LIFE στην ενότητα για τον μετριασμό της [λεγόμενης] κλιματικής αλλαγής.
Η δενδροφύτευση θεωρείται η πιο οικονομική λύση και φυσική διαδικασία για την δέσμευση άνθρακα. Βεβαίως όλα τα δένδρα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα αποθήκευσης CO2 και έπειτα από την πάροδο πολλών ετών την χάνουν σταδιακά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος