Όλα τα είδη της χλωρίδας και πανίδας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μείωσης έως και εξάλειψης του πληθυσμού τους. Η ψηφιοποίηση βοηθά στην παρακολούθηση και καταγραφή 17.000 ειδών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
«Ασπίδα» προστασίας για χιλιάδες ζώα και φυτά της Ελλάδας πρόκειται να αποτελέσει ο «Κόκκινος Κατάλογος», ο οποίος επικαιροποιείται και διευρύνεται, καθώς ξεκινά η ψηφιοποίηση του από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενώσεως Προστασίας της Φύσης καθιερώθηκε το 1948, και βάση αυτής αποτιμάται ο κίνδυνος εξαφάνισης των ειδών εντός των ορίων διαχείρισης μιας χώρας. Εκεί περιλαμβάνονται τα πλήρως εξαφανισθέντα ή στην φύση τα κινδυνεύοντα και τα απειλούμενα.
Κάθε έξι χρόνια με την βοήθεια του σημαντικού επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα μελετώνται τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο και αξιολογούνται οι παρελθούσες δράσεις κατά πόσο απέδωσαν στην διάσωση τους, σημειώνει η Μαρία Παπαδοπούλου πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής. Στο έργο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες, σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.
Πρόκειται για μια τράπεζας πληροφοριών για την ελληνική βιοποικιλότητα με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και 7.000 φυτών που συναντώνται στην Ελλάδα, και τα οποία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές απειλές, εξηγεί η κ. Παπαδοπούλου.
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023 και τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται συνεχώς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος