Χωρίς επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι εφικτό να υπάρξουν συμπεράσματα για το πως θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνει ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Α.Π.Θ..
«Ασφαλέστερα δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες». Τρία ζητήματα απασχολούν την επιστημονική κοινότητα: εάν είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα μετάλλαξη, εάν η νόσηση είναι πιο σοβαρή και εάν τα εμβόλια καλύπτουν τον πληθυσμό έναντι της νέας μετάλλαξης, εξηγεί ο κ. Παπαζήσης.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε μικρο-τροποποιήσεις στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, καθώς αποκωδικοποιούν το γενετικό υλικό του ιού και παρασκευάζουν το εμβόλιο».
Ωστόσο, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν χάνουν πλήρως την αποτελεσματικότητά τους. Μπορεί να καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τον οργανισμό.
Όσον αφορά την τρίτη ή ενισχυτική δόση, έχει διαπιστωθεί ότι μετά το πρώτο τρίμηνο τα εμβόλια να παρουσιάζουν μια φθίνουσα πορεία ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Στο εξάμηνο πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση.
Η μείωση αυτού του χρόνου στο τετράμηνο γίνεται γιατί τότε παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων, και σε εμβολιασμένα άτομα, αν και με πιο ήπια συμπτώματα.
«Όπως διαπιστώθηκε ένα μήνα μετά την ενισχυτική δόση αυξάνονται τα αντισώματα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι με την δεύτερη δόση, σχεδόν διπλάσια, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια».
Η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την τρίτη δόση, σημειώνει ο κ. Παπαζήσης, αλλα΄προς το παρόν δεν ισχύει στις άλλες χώρες. Τέλος διευκρινίζει ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο της Moderna λαμβάνουν την μισή δόση ως ενισχυτική, ενώ εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer θα λάβουν ολόκληρη δόση, εξηγεί ο κ. Παπαζήσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος