Πρόσκληση στον κόσμο να μυηθεί στον θαυμαστό κόσμο των φυτών, που ενδημούν μόνο στον Ελλαδικό χώρο, απευθύνει ο Γιάννης Ζαλίδας, βοτανολόγος, από την Κρηνίδα Σερρών.
Σε απόσταση 1,5 ώρας από την Θεσσαλονίκη στους πρόποδες του Παγγαίου όρους και σε υψόμετρο 151 μέτρων βρίσκεται ένας διαφορετικός κόσμος, που μοιάζει να ζωντανεύει τους μύθους και τις αρχαίες θεότητες του Διονύσου- Απόλλωνα και του Ορφέα. Στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδος δεν ευδοκιμεί μόνον η άμπελος και ο καπνός.
«Ο κ. Ζαλίδας δημιούργησε έναν βοτανικό κήπο γεμάτο με αρωματικά φυτά, καθώς όπως εξηγεί «η χώρα αποτελεί ένα από τα τρία hot-spot βιοποικιλότητας του πλανήτη ως προς τα φυτά.. Από τα 7.500 καταγεγραμμένα φυτά τα 1.200 συναντώνται μόνον στην Ελλάδα. Η ελληνική γη είναι εξαιρετικά πλούσια, φιλοξενεί το 70% της ευρωπαϊκής χλωρίδας, με περισσότερα από 800 βρώσιμα φυτά και μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε». Προκειμένου να φέρει την φύση πιο κοντά στον άνθρωπο ο κ. Ζαλίδας, δημιούργησε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σπίτι. Κατασκευασμένο από υλικά του τόπου χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τόσο που αποτελεί μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, το σπίτι του τσαγιού, πέρα από φιλοξενία προσφέρει και γευσιγνωσία των άπειρων ροφημάτων από φυτά που φύονται στην Ελλάδα.
Στόχος του κ. Ζαλίδα είναι να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με το πλούσιο αυτό φυτικό βασίλειο, προκειμένου να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, μαθαίνοντας για την εκχύλισή και τις χρήσεις τους.
Σε έναν κόσμο, όπου έχει κυριαρχήσει το εισαγόμενο από τις ασιατικές χώρες τσάι, η γνώση των άλλων θεραπευτικών φυτών εξασθενεί. Η γνώση που μεταφέρεται δια μέσου των αιώνων είναι πολύτιμη για την υγεία και όπως επισημαίνει ο κ. Ζαλίδας στην Κρηνίδα εφαρμόζεται ο Ιπποκρατικός καταιονισμός, δηλαδή το πλύσιμο με εκχυλίσματα φυτών.
Οι καταιονισμοί σε νερό που θεωρείται θεραπευτικό, έγιναν γνωστοί μετά την Αναγέννηση και στην Ευρώπη, ενώ είναι συνήθεις στην Γαλλία, και σε μεγάλα κέντρα όπως το La Roche-Posay.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος