Απαγορευτικά ακαταλληλότητας στα παιχνίδια σηματοδοτούν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά, και θέτουν τα όρια για την ασφάλεια τους, σημειώνει η Ευαγγελία Κεκελέκη, γ.γ του ΚΕΠΚΑ.
Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.
Όπως τονίζει η κ. Κεκελέκη για κάθε ηλικία υπάρχουν τα κατάλληλα παιχνίδια και συνιστά στους γονείς να προσέχουν τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Κάποια παίζονται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή συναρμολογούνται βάσει ορισμένων κανόνων. «Ύψος, βάρος, διαστάσεις, στα παιχνίδια καθορίζουν ποια παιδιά μπορούν να τα παίξουν. Μικρά αποσπώμενα κομμάτια σε συναρμολογούμενα ή άλλου είδους, που μπορεί ένα μικρό παιδί να καταπιεί κρίνονται ακατάλληλα και επικίνδυνα. Σπασμένα ή χαλασμένα παιχνίδια πετιούνται και δεν επισκευάζονται», τονίζει η κ. Κεκελέκη.
Ακόμη και μια συσκευασία ενέχει κινδύνους. Πριν πάρει ένα παιχνίδι το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί όλο το περιτύλιγμα. Πολλά παιδικά παιχνίδια είναι συσκευασμένα σε κουτιά, με ασφαλή πλαστικά δεσίματα ή εξαρτήματα που τα κρατάνε στη θέση τους, που όμως μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα στα χέρια ενός μικρού παιδιού. Τέλος, παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία θα πρέπει να ελέγχονται, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι μπαταρίες δεν έχουν διαρροή ή δεν είναι προσβάσιμες στα παιδιά, καθώς μπορεί να τις καταπιούν λόγω του μικρού τους μεγέθους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος