Στις 16 Ιουλίου 2021 μία ακόμη γυναικοκτονία βρέθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας: Αυτή της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου στη Φολέγανδρο. Η δολοφονημένη Γαρυφαλλιά ήταν φίλη της κυρίας Κέλλυς Ιωάννου, διευθύντριας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI).
Για την κ. Ιωάννου, όπως και για πολλούς άλλους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του θεατή. Έτσι γεννήθηκε η εκστρατεία «Γίνε Άνθρωπος».
«Αυτή ήταν η αφορμή αλλά η εκστρατεία αφορά όλες τις γυναικοκτονίες και κάθε μορφή βίας. Ήταν εκεί που είπαμε τέλος, φτάνει και ότι είναι η ώρα της αλλαγής», εξηγεί η κ. Κέλλυ Ιωάννου μιλώντας στο ertnews.gr.
«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς παρακολουθώντας τα δρώμενα. Όλοι γεννιόμαστε άνθρωποι αλλά στην πορεία κάποιοι χάνουν τον δρόμο τους και χάνουν την ανθρωπιά τους. Χάνουν δηλαδή την ουσία, που είναι να είμαστε άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Στόχος λοιπόν του Γίνε Άνθρωπος είναι η δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας με Ανθρώπους. Στόχος είναι οι άνθρωποι που χάθηκαν και έγιναν σύμβολα, να μην πούμε ότι χάθηκαν έτσι, αλλά για να επέλθει επιτέλους η αλλαγή».
Στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς γράφτηκε ένα τραγούδι, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 1ο συνέδριο του Γίνε Άνθρωπος στις 24 Νοεμβρίου 2021. Το τραγούδι έχει γραφτεί από τον μουσικό Αντώνη Αγγελίδη, ο οποίος κατάγεται από την ίδια περιοχή με τη Γαρυφαλλιά. Στο βίντεο κλιπ συμμετέχουν η μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη, της γυναίκας που δολοφονήθηκε το 2019 απο τον εν διαστάσει σύζυγο της, η μητέρα, η αδελφή και οι φίλοι της Γαρυφαλλιάς, αλλά και εθελοντές από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας. Αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι είναι η προσδοκία όσων ανθρώπων μένουν πίσω μετά από τέτοιες τραγωδίες για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς άλλα θύματα.
Το Γίνε Άνθρωπος είναι ενεργά δίπλα σε όποιον δέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας αλλά και σε όποιον σκέφτηκε να ασκήσει βία. «Η εκστρατεία ήρθε να απαλύνει για λίγο τον πόνο χαρίζοντας ελπίδα και παλεύοντας για ενσυναίσθηση», σχολιάζει η κ. Ιωάννου. «Μόνο μέσω της ενσυναίσθησης θα καταφέρουμε να έχουμε μία κοινωνία με ανθρώπους με Α κεφαλαίο. Η εκστρατεία είναι εδώ για να υπενθυμίσει τα δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος αλλά και που ξεκινάνε και πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα του συνανθρώπου μας. Τα μάτια δεν μπορεί να μένουν άλλο κλειστά. Οι φωνές πρέπει να ακουστούν. Η εκστρατεία θέλει να επιτύχει ένα ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον για όλους που καμία μορφή βίας δεν θα είναι αποδεκτή».
Σε ποιους απευθύνεται η εκστρατεία Γίνε Άνθρωπος;
Η εκστρατεία απευθύνεται σε κάθε πολίτη κάθε ηλικίας αυτής της κοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση για κάθε μορφή βίας και την μελλοντική αποτροπή της. Απο την μία λοιπόν απευθύνεται στις οικογένειες για στήριξη και απο την άλλη στο κοινό για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του. «Μέσα από την αφήγηση των γεγονότων που βίωσαν οι οικογένειες, το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα και αρχίζει να το βιώνει πιο προσωπικά βάζοντας στη θέση των θυμάτων τον ίδιο τους τον εαυτό ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι η αρχή για να συμβάλουμε όλοι στην αλλαγή», λέει η κ. Ιωάννου.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, σεμινάρια και το ενημερωτικό υλικό θα συμβάλουμε στη μαζική ενεργοποίηση και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας», αναφέρει η Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI). «Η εκστρατεία απευθύνεται σε όλους, γιατί μόνο έτσι η κοινότητα θα είναι ικανή να αναγνωρίζει τα σημάδια και να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Μέσα από το Γίνε Άνθρωπος παρέχεται η δυνατότητα για συμβουλευτική, γιατί διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος εκεί έξω έχει την ανάγκη να ακουστεί και να είναι σίγουρος ότι υπάρχει ένας ειδικός εκεί πίσω τους να συμβουλεύσει να ακούσει και να βοηθήσει. Σκοπός είναι να λειτουργούμε μαζί με την αστυνομία ενισχύοντας τη δράση της και να προωθούμε περιστατικά χωρίς να έχουμε αστυνομική λειτουργία. Μέσα από τις δράσεις, τη γραμμή support, τις εκστρατείες, τις ψηφιακές ακαδημίες και τους οδηγούς που προσφέρει το Γίνε Άνθρωπος είναι δίπλα σε κάθε άτομο από όλα τα μέρη της Ελλάδας χωρίς καμία εξαίρεση».
To CSI Institute έχει αναδείξει εξάλλου πολλές πτυχές περιστατικών έμφυλης βίας κατά τα χρόνια λειτουργίας του, καθώς η επικοινωνία με το κοινό είναι συνεχής και καθημερινή. Μαζί με την εκστρατεία «Γίνε Άνθρωπος», έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα στην ενημέρωση του κοινού για την έμφυλη βία και τις εκφάνσεις της.
Διαδραστικός χάρτης έμφυλης βίας στην Ελλάδα
Η ομάδα του CSI δημιούργησε και έναν διαδραστικό χάρτη έμφυλης βίας. Εκεί παρουσιάζονται περιστατικά έμφυλης βίας που έλαβαν χώρα το τελευταίο έτος στη χώρα μας. Ο χάρτης ανανεώνεται με κάθε νέο περιστατικό. Φέρνοντάς τα τώρα στο προσκήνιο, στοχεύουν στην ανάδειξη του φαινομένου και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Πιλοτικό πρόγραμμα με διαδικτυακή πλατφόρμα για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο
Το CSI έκανε ακόμα ένα βήμα, δημιουργώντας το πρώτο πρόγραμμα με διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι έφηβοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για την ενημέρωση τους για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, όσο και ανήλικα και ενήλικα κορίτσια που έχουν βιώσει κάποιο περιστατικό και έχουν ανάγκη από φροντίδα και βοήθεια, μέσω γραμμής υποστήριξης που θα λειτουργεί καθημερινά.
Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών και βοήθειας των έφηβων και νεαρών γυναικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βία στον κυβερνοχώρο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου/Ίδρυμα Τσάτσου στη Θεσσαλονίκη, προετοιμάζει ένα πιλοτικό project που απαρτίζεται από:
- τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι έφηβοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για την ενημέρωση τους για το εν λόγω φαινόμενο, όσο και ανήλικα και ενήλικα κορίτσια που έχουν βιώσει περιστατικό έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και έχουν ανάγκη από φροντίδα και βοήθεια, μέσω γραμμής υποστήριξης που θα λειτουργεί καθημερινά
- την παροχή υψηλής ποιότητας διεπιστημονικής εκπαίδευσης σε δάσκαλους, γονείς, κορίτσια και μαθήτριες, στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην ιδιωτικότητα και προστασία δεδομένων, μέσω σεμιναρίων
- τη δημιουργία ενός μηχανισμού εντός των σχολείων, για τη συλλογή και καταγραφή περιστατικών διαδικτυακής βίας κατά των κοριτσιών, που σκοπό έχει να αναδείξει την προβληματική του φαινομένου στη χώρα μας
Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα τρέξει ταυτόχρονα σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο – Ιταλία – Σλοβενία), με σκοπό τη πλήρη ανάδειξη και καταπολέμηση του προβληματικού φαινομένου της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στις μέρες μας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος