Στο ένα τρίτο της αρχικής έχει περιοριστεί η παραλία στο Δρέπανο, έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος, αλλά και από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Το Δρέπανο Αργολίδας, που θυμίζει τροπικό νησί, έχει χαρακτηριστεί και ως ο Άγιος Δομίνικος της Ελλάδας. Ακολουθώντας την τύχη των τροπικών παραδείσων που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την θάλασσα κινδυνεύει να χαθεί κάτω από τα νερά. «Με μαθηματική ακρίβεια σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει η παραλία, και θα γίνει ένα με την λιμνοθάλασσα», σημειώνει ο Ιωάννης Λώλος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας και την ερχόμενη Δευτέρα σε σύσκεψη οι αρμόδιοι φορείς θα αναζητήσουν τρόπους διάσωσης της παραλίας, που σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του ποταμού Καλαμά.
Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα παρέσυραν τις αμμοθίνες, καταλήγοντας στην εξαφάνιση της ακτογραμμής, αλλά οι κύριοι υπεύθυνοι είναι όσοι κερδίζουν από την παραλία και οι οποίοι τις εξαφάνισαν, γιατί δεν βόλευαν στα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Η υποτιθέμενη τουριστική ανάπτυξη επέφερε το τελειωτικό κτύπημα. Επαγγελματίες, έστησαν τις επιχειρήσεις τους εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, κλαμπ και καντίνες, στην παραλία, με την συνδρομή των τοπικών αρχόντων, από τους οποίους έλαβαν και τις σχετικές άδειες λειτουργίας. Προκειμένου να κερδίσουν χώρο για εκμετάλλευση, κατέστρεψαν τις αμμοθίνες, που αποτελούσαν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο.
Ως γνωστόν όλοι οι επίγειοι παράδεισοι κινδυνεύουν όταν αντιμετωπίζονται από τους κατοίκους τους, ως προϊόν πλουτισμού και μικροπολιτικών συμφερόντων. Ένας χώρος που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, ισοπεδώθηκε με βαριά μηχανήματα, με την ανοχή όλων των συναρμοδίων. Η παραλία ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, διεκδικείται από τον Δήμο, την ώρα που κάποιες επιχειρήσεις ακόμη και ο παραλιακός δρόμος δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση. Μάλιστα ο δήμος προχώρησε στην κατασκευή πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, μήκους 700 μέτρων, έργο το οποίο ζητήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας, να διακοπεί, προκειμένου να γίνουν οι περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες.
Η καταστροφή ενός τόπου έχει πολλούς συνυπεύθυνους. Εάν εφαρμοζόταν η νομοθεσία περί προστατευόμενων περιοχών, όπως π.χ. στην Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία ή την Αυστρία, θα απαγορευόταν κάθε χρήση- εκμετάλλευση, η επίσκεψη θα γινόταν από πεζούς υπό όρους αυστηρής επιτήρησης και διατήρησης, ακόμη και μιας πέτρας στην ίδια θέση, ενώ οι επισκέπτες θα κουβαλούσαν εκτός περιοχής ακόμη και τα προσωπικά τους απορρίμματα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος