Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει σε όλη τη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται από τις 09:30 το πρωί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καθιερωμένη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Covid-19, στην οποία θα δώσουν το “παρών” οι κ.κ. Θάνος Πλεύρης και Σωτήρης Τσιόδρας. Αμέσως μετά, στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου ή και αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.
Μία πρόγευση των αποφάσεων έδωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μέσω της ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι οποίοι τόνισαν ότι «ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα».
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης (28/12) στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν σε εστίαση και διασκέδαση θα ειναι πιο αυστηροί απ’ ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί», επισημαίνοντας ότι η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.
«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα… Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα (από Τετάρτη ή Πέμπτη) και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση. Για τον ενδεχόμενο να έρθει καθολικό lockdown, o κ. Οικονόμου, σημείωσε πως δεν φαίνονται στον ορίζοντα καθολικοί περιορισμοί.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας είναι τα εξής:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
• Λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης έως τις 24:00. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως 6 σε αριθμό ανά τραπέζι, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
• Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές.
• Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
• Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.
Ωστόσο τα σενάρια που συζητούνται προβλέπουν διαφορετικό ωράριο για το κλείσιμο των μαγαζιών, ιδίως για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου η διασκέδαση των περισσοτέρων ξεκινάει μετά τις 12 το βράδυ. Επίσης, το θέμα με τη μουσική στους χώρους διασκέδασης θα βρεθεί στο επίκεντρο των εμπειρογνωμόνων, με τους περισσότερους να λένε – σύμφωνα με πληροφορίες- να μπει σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής μετά τις 3 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου, με το παράθυρο για αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μένει ανοιχτό.
Την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή του κύματος, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κύμα αυτό διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, κάτι που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά της ραγδαίας εξάπλωσης αλλά σύντομης διάρκειας. Ερωτηθείς για επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων, ο κ. Παρασκευής υπενθύμισε ότι η πανδημία μάς έχει διδάξει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας, «ευτυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω των 60 έχει προχωρήσει με την αναμνηστική δόση και ευελπιστούμε ότι τα αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την ηπιότητα της νόσου θα είναι πραγματικότητα».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση των επιστημόνων, στις 5 μέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ για άλλες 5 μέρες θα πρέπει να φοράνε μάσκα παντού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος