Εξορμήσεις παρατήρησης της φύσης στους υγροτόπους – προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, διοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO .
Η εξόρμηση στην Αλυκή Καλλονής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 10:00-13:00. Στόχος θα είναι να παρατηρηθούν 6-9 είδη πάπιας και αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού, καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει , επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).
Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών/επίδειξη δακτυλίωσης δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα , για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19 και θα είναι 2: στις 10:00 ή στις 11:30. Σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.
Οι υγρότοποι της περιοχής της Μεσογείου φιλοξενούν κάθε χειμώνα περίπου το 50% των χηνόμορφων πουλιών (πάπιες, χήνες) ολόκληρης της Ευρώπης. Τα πουλιά βρίσκουν εδώ τις απαραίτητες ηπιότερες καιρικές συνθήκες και, φυσικά, τροφή ώστε να επιβιώσουν. Προς το τέλος της εποχής (κάποια είδη ήδη από τον Ιανουάριο!) θα μεταναστεύσουν πάλι πίσω σε βορειότερες περιοχές, όπου θα φωλιάσουν.
Το χειμώνα στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 14 είδη πάπιας, 4 είδη χήνας και 3 είδη κύκνου.
Σε χρονιές που το κρύο έχει αρχίσει από νωρίς (Οκτώβριο), και είναι παρατεταμένο (συνεχόμενες εβδομάδες παγωνιάς στη Βόρεια Ελλάδα) φτάνουν στο νησί περισσότερα είδη ενώ παράλληλα τα κοινά είδη καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς. Τότε είναι επίσης πιθανό η περιοχή μας να δέχεται και πουλιά που εγκαταλείπουν τους υγροτόπους από το εσωτερικό της Τουρκίας αναζητώντας ηπιότερες συνθήκες στα παράλιά της.
Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσουμε τα είδη του χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι τον Φεβρουάριο.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος