Την κορυφαία διάκρισή της, το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας, απονέμει για το 2022 η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας, στον ελληνοκυπριακής καταγωγής διευθυντή του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Γιώργο Ευσταθίου.
Το συγκεκριμένο μετάλλιο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1824 και αποτελεί αναγνώριση του συνόλου του έργου και των επιτευγμάτων ενός επιστήμονα. Σημειώνεται, πως με αυτό έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Έντουιν Χαμπλ, ο Άρθουρ Έντιγκτον και ο Στίβεν Χόκινγκ.
Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απονομής, ο Γιώργος Ευσταθίου «είναι ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους κοσμολόγους της γενιάς του, ένας από τους αρχιτέκτονες του καθιερωμένου προτύπου της κοσμολογίας LCDM».
Έχει κάνει, μεταξύ άλλων, πρωτοποριακές υπολογιστικές προσομοιώσεις για τη δομή του σύμπαντος και σημαντικές αναλύσεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒ).
Ο Γιώργος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1955 στο Λονδίνο, από γονείς που είχαν μεταναστεύσει από την Κύπρο στις αρχές του 1950. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1976) και πήρε το διδακτορικό του στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (1979).
Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης –όπου υπήρξε επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής έως το 1994–, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εκεί έως το 2008 διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας.
Μεταξύ άλλων διεθνών διακρίσεων (βραβεία Maxwell, Heineman, Gruber, Nemitsas κ.ά), έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Μποδοσάκη (1994).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ellines.com
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος