Βασίλης Τσιτσάνης – 18 Ιανουαρίου 1915 – 18 Ιανουαρίου 1984. Μια ημερομηνία σταθμός για τα Τρίκαλα, γενέτειρα του κορυφαίου συνθέτη που γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα.
Ο Στέλιος Καραγιώργος διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, με αφορμή την επέτειο αυτή υπενθυμίζει ότι το έργο προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κατασκευές που αφορούν το ψηφιακό κομμάτι του μουσείου. Ελπίζει όπως λέει έως το τέλος της άνοιξης να παραδοθεί στο κοινό. Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιώργος, ο χώρος μιλά για τον δημιουργό και άνθρωπο Τσιτσάνη, με έναν τρόπο που ταιριάζει στην εποχή μας.
Εις εκ των ιδρυτών της ρεμπέτικης μουσικής, έγραψε περίπου 500 τραγούδια και έως σήμερα μνημονεύεται ως ένας εξαιρετικός συνθέτης και τραγουδοποιός του 20ου αιώνα. Από μικρός, ενδιαφέρθηκε για την μουσική και έμαθε να παίζει βιολί και μαντολίνο. Όταν το 1936 πήγε στην Αθήνα σκόπευε να σπουδάσει στην νομική σχολή, αλλά τον κέρδισε το μπουζούκι. Σύντομα το 1937 έκανε την πρώτη του ηχογράφηση. Έως το 1941, και την γερμανική εισβολή είχε ήδη ηχογραφήσει περίπου 100 δικά του τραγούδια και είχε συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις άλλων συνθετών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσιτσάνης έμεινε στη Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε δικό του ουζερί επί της οδού Παύλου Μελά και έγινε στενός φίλος και κουμπάρος με τον αστυνομικό διευθυντή Νικόλαο Μουσχουντή, ο οποίος ήταν λάτρης του ρεμπέτικου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος