Η Βέροια, μια πόλη με σημαντικό εβραϊκό πληθυσμό προπολεμικά, την 1η Μαΐου 1943 είδε 450 ανθρώπους να φεύγουν για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο Λάζαρος Ασλανίδης, αντιδήμαρχος τουρισμού δήμου Βέροιας μιλά για την εβραϊκή συνοικία της πόλεως την Μπαρμπούτα. Τα λιθόστρωτα σοκάκια με τα επιβλητικά σπίτια, οδηγούν την μνήμη σε μια τρομακτική ιστορία. Την εξολόθρευση του εβραϊκού πληθυσμού της Βεροίας. Συνολικά στην Βέροια ζούσαν περίπου 800 Εβραίοι και πολλοί γλύτωσαν επειδή κάποιοι κάτοικοι της πόλεως τους έκρυψαν. Το 1945, μετά τον πόλεμο επέστρεψαν μόλις 128, από τους διασωθέντες.
Πολλοί κάτοικοι της Βέροιας έχουν τιμηθεί από το Εβραϊκό κράτος με τον ανώτατο τιμητικό τίτλο «Δικαίος των Εθνών», που αποδίδεται σε όσους έσωσαν την ζωή Εβραίων στον πόλεμο. Σε πολλές πόλεις εκείνη την περίοδο ακολουθήθηκε η πρακτική, να δίνονται χαρτιά βαφτίσεως από την εκκλησία σε Εβραίους, προκειμένου να γλυτώσουν από τις συλλήψεις και τα στρατόπεδα. Ανάλογη ήταν και η μετά θάνατον βράβευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου για την δράση του υπέρ των Εβραίων κατά την περίοδο της κατοχής.
Απόγονοι εκείνων που διεσώθησαν επισκέπτονται σήμερα την Βέροια, αναζητώντας τους συγγενείς εκείνων που τους βοήθησαν κατά την τρομακτική περίοδο των διώξεων.
Δίπλα στα ορμητικά νερά του Τριπόταμου τα σπίτια της εβραϊκής κοινότητος, παραδοσιακά κτισμένα από το 1850, θυμίζουν μια σελίδα της ιστορίας που πρέπει να μείνει ζωντανή γιατί παραμένει επίκαιρη.
Η συνοικία βρίσκεται δίπλα στην τοποθεσία Μπαρμπούτα, που οφείλει το όνομά της σε μία βρύση, και η οποία διατηρείται έως σήμερα. Στην άριστα διατηρημένη συνοικία, με τα πενήντα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, κάποιες πινακίδες σε εβραϊκά κατευθύνουν τους επισκέπτες στη συναγωγή μέσω μίας στοάς κάτω από την οδό Μεραρχίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος