Ελληνοβουλγαρική προσέγγιση μέσω της Ξάνθης και του Σμόλιαν. Δύο περιοχές που γειτνιάζουν, έχουν πολλά που τις ενώνουν και κυρίως την πρόθεση των αιρετών τους για πιο στενή συνεργασία από τούδε και το εξής.
Σύμφωνα με τον κο Κώστα Κουρτίδη, αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης το κλίμα στην πρόσφατη συνάντησή του με το νέο Νομάρχη του Σμόλιαν, τον κ. EmilHumche ήταν πολύ καλό, κάτι, που, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες συναντήσεις με Βούλγαρους αξιωματούχους επί ελληνικού εδάφους που είχε και ο Περιφερειάρχης αν.Μ.Θ., ο κος Χρήστος Μέτιος.
«Είχαμε καιρό να συναντηθούμε με Βούλγαρους ομολόγους» παραδέχτηκε ο κος Κουρτίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής («Καθημερινές Ιστορίες» (2-2-2022)).
Λειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού στον Άγιο Κωνσταντίνο με την “πλάτη” της Βουλγαρίας
Η επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην περιοχή Ζλάτογκραντ- στις Θέρμες, που είναι κλειστό λόγω της Πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης. Για τους ελέγχους που απαιτεί ο ΕΟΔΥ δεν υπάρχει υποδομή. Για να ανοίξει ξανά θα πρέπει να υπάρχει χώρος για το προσωπικό του ΕΟΔΥ, όπου και θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στους διερχόμενους. Όπως είπε ο κος Κουρτίδης το ενδιαφέρον για το άνοιγμα και την επαναλειτουργία είναι μεγάλο «δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά θα πιέσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο δήμαρχος της βουλγαρικής πλευράς υποσχέθηκε τη δρομολόγηση λύσης.
Ωστόσο, από την έναρξη λειτουργίας αυτής της διόδου, μέχρι σήμερα (ΚΑΙ) οι αστυνομικοί έλεγχοι γίνονται επί Βουλγαρικού εδάφους, από τους Έλληνες Αστυνομικούς, κάτι που προβλέπεται, όπως είπε ο κος Κουρτίδης, στη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.
Από την τελευταία συνάντηση εργασίας, όπως δήλωσε ο κος Κουρτίδης, δεν έλειψε αναφορά στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ούτε στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας (70), για τον οποίο όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης «ενδιαφέρονται πάρα πολύ οι Βούλγαροι γείτονες».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος