Πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τον ήλιο το καλοκαίρι, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε από τον ήλιο. Ειδικά το χειμώνα, όταν το φως του ήλιου είναι σπάνιο, ας χρησιμοποιήσουμε κάθε ακτίνα του που είναι απαραίτητη για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα, το φως του ήλιου μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεσή μας μέχρι το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επαγγελματικό περιοδικό Dermato-Endocrinology.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ David Hoel, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής και διακεκριμένο καθηγητή στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή και πρέπει όλοι να κάνουμε ηλιοθεραπεία τακτικά, για λίγο διάστημα, και όχι να τον αποφεύγουμε.
Ο ήλιος επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι σας λείπει το φως του ήλιου είναι η κακή διάθεση. Όπως και να το αποκαλείτε, χειμερινή θλίψη, ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, οι γιατροί συχνά αποδίδουν την πτώση της διάθεσης στον κρύο καιρό και την έλλειψη ήλιου.Βασικά, όλα έχουν σχέση με τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας. Η έκθεση στο λαμπερό ηλιακό φως, θα αυξήσει τη σεροτονίνη.
Ο ήλιος είναι ευεργετικός για τα οστά
Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την παρουσία βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία δυναμώνει το μυοσκελετικό μας σύστημα.Όταν μας λείπει το φως του ήλιου, τα οστά μας είναι εύθραυστα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο και το φωσφορικό αλάτι από τα τρόφιμα, μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για υγιή οστά, δόντια και μύες. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των οστών και παραμορφώσεις του σκελετού. Ευτυχώς, μπορούμε να λάβουμε σχεδόν όλα τα απαραίτητα επίπεδα αυτής της βιταμίνης από τον ήλιο, γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου».
Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος