Στην μάχη που δίνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι οικογένειες τους με την νοσηλεία και θεραπεία των παιδιών με εκ γενετής ανωμαλίες της καρδιάς είναι αφιερωμένη η 14η Φεβρουαρίου.
Έναν Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών που γεννιούνται με συγγενείς καρδιόπαθειες, μια ασθένεια που ανιχνεύεται στην 18η εβδομάδα της κυήσεως, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γεννιούνται περίπου ένα στα χίλια παιδιά με την νόσο, εξηγεί η Χρυσούλα Τσικριτζίδου, πρόεδρος του συλλόγου «παιδικές καρδιές».
«Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη ιατρική διάγνωση, από εξειδικευμένο καρδιολόγο για παιδιά». Εάν δεν επιτευχθεί η αντιμετώπιση της συγγενούς καρδιοπάθειας με φαρμακευτική αγωγή, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση, σημειώνει η κ. Τσικριτζίδου, χρειάζονται οκτώ με δέκα φιάλες αίμα. Η έλλειψη αυτού του αγαθού είναι συνεχής και δεν οφείλεται συγκυριακά στις συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, τονίζει. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Η αποκατάσταση των περισσότερων εκ γενετής ανωμαλιών, ακόμη και εκείνων που κάποτε θεωρούντο πολύ βαριάς μορφής σήμερα θεραπεύονται σε ποσοστό έως και 90%.
Για πρώτη φορά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί διαγνωστικό κέντρο, αλλά δεν υπάρχει κέντρο για τις επεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να μετακινούνται στην Αθήνα, σύμφωνα με την κ. Τσικριτζίδου. Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε ειδικά κέντρα αντιμετώπισης συγγενών καρδιοπαθειών.
Σημειώνεται ότι η συγγενής καρδιοπάθεια θεωρείται χρόνιο νόσημα και ο ασθενής έχει ανάγκη χρόνιας φροντίδας και υποστήριξης. Αρκετές συγγενείς καρδιοπάθειες συχνά μπορεί να μην εμφανίζουν αρχικά συμπτωματολογία αντιληπτή από τους γονείς και μη εξειδικευμένους ιατρούς. Ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξειδικευμένων παιδο-καρδιολόγων και ειδικών κέντρων αντιμετώπισης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος