Η φύση κινδυνεύει από αδίστακτους ανθρώπους, οι οποίοι αδιαφορούν για τις συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και στην διατήρηση της πανίδας η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών το περιβάλλον βάλλεται από τους συνήθεις υπόπτους. Τους κατοίκους της περιοχής. Η πανίδα και κατά συνέπεια η χλωρίδα κινδυνεύει από την άλογη δράση κτηνοτρόφων, κυνηγών και κατοίκων, που ξεφορτώνονται το πρόβλημα που μπορεί να τους δημιουργεί ένα ζώο με την θανάτωσή του.
Αποτελεί συνήθη πρακτική για κάποιους που ενοχλούνται από την παρουσία κάποιων ζώων να προβαίνουν στην εξόντωσή τους, σημειώνει η Βικτόρια Σαράβια, μέλος εθνικής ομάδας εργασίας ενάντια στα δηλητήρια.
Η χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται και αλληλοεπιδρούν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με ποικίλα κίνητρα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία παράνομη πράξη που βλάπτει σοβαρά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Στον πόλεμο εξόντωσης ενός “ενοχλητικού” οικόσιτου ζώου ή ενός ζώου στην άγρια φύση προκαλούνται παράπλευρες απώλειες, οι οποίες είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας. Χρησιμοποιώντας μια φόλα, μπορεί να εξοντωθεί ένας ολόκληρος πληθυσμός πτηνών, σπάνιων ειδών, που κρατούν σε ισορροπία το περιβάλλον. Η κ. Σαράβια υπενθυμίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα του έγινε προ 10ετίας στα στενά του Νέστου από κάποιον που τοποθέτησε φόλες για να απαλλαγεί από έναν λύκο, εξοντώνοντας ταυτόχρονα και μια αποικία όρνεων που βρισκόταν εκείνο το διάστημα στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός οδηγήθηκε σε κατάρρευση, ενώ εξαφανίστηκε ολοσχερώς και ο τοπικός πληθυσμός του Χρυσαετού.
Αυτό ήταν ο λόγος σύστασης μιας ομάδας εθνικής δράσεως από περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων, «προκειμένου να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε άδειους ουρανούς, χωρίς αρπακτικά πουλιά». Εάν εκλείψουν τα όρνεα, οι γύπες, που είναι οι καθαριστές της φύσεως, τότε τα ψοφίμια θα μένουν στο περιβάλλον και θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην τροφική αλυσίδα, που καταλήγει στον άνθρωπο.
Η Ιόλη ένας τετράποδος ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων, έχοντας ειδική εκπαίδευση, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος. Εντοπίζει και υποδεικνύει με τον δικό της τρόπο τα σημεία με φόλες που αποτελούν κίνδυνο για τα άλλα ζώα.
Η κ. Σαράβια δηλώνει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ένα νομικό πλαίσιο περισσότερο σαφές και με μεγαλύτερες ποινές, ενημέρωση και εκπαίδευση των αρμοδίων στα δασαρχεία, με παράλληλη ενίσχυση του συστήματος των τοξικολογικών αναλύσεων που διενεργούν τις εργαστηριακές εξετάσεις και το σημαντικότερο η εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος