Η κρίση στην Ουκρανία θα έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της αναστολής ροής της ενέργειας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι συνέπειες θα είναι άμεσες σε κάθε οικονομικό επίπεδο ακόμη και στα τρόφιμα, καθώς η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι κοινωνίες θα είναι υψηλό και δεν αναμένεται άμεση διόρθωση προς τα κάτω, εξηγεί η Δάφνη Γρηγοριάδη, οικονομική αναλύτρια. Αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος στους λογαριασμούς, υψηλότερο κόστος θέρμανσης αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα.
Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι μεγάλη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα ζήτηση ενέργειας.
Έντονες ανησυχίες υπάρχουν και για τις περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει στην Ουκρανία και δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό τομέα. Σε περίπτωση που επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2014 πιθανότατα η Ρωσία σε αντίποινα θα θέσει εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές. Επίσης, οι τιμές των προϊόντων που εξάγονται προς τις περιοχές του Ντονμπάς, θα αυξηθούν, καθώς θα πηγαίνουν μέσω Ρωσίας.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν εναντίον της Ρωσίας, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές τεχνολογικού υλικού, η απαγόρευση αντλήσεως κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές και η δέσμευση ρωσικών κεφαλαίων.
Το σημαντικότερο θέμα της ενέργειας θα πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη. Για αυτόν τον λόγο κινητοποιήθηκαν χώρες της Μέσης Ανατολής, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία για να συγκρατήσουν τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Ήδη οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι υψηλότερες τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 13%, εν μέσω των ένοπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία. Η Ρωσία παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, με ένα μέρος να διέρχεται μέσω των αγωγών της Ουκρανίας και περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
Η εισβολή θα διακόψει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μείωση των αγορών ρωσικής ενέργειας από την Δύση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος