Τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται σταδιακά και σύμφωνα με τα αισιόδοξα μηνύματα που δίνει η ιατρική κοινότητα, σύντομα διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας.
Έπειτα από δυο χρόνια οι μνήμες του covid επιστρέφουν με τις δραματικές σκηνές των πρώτων ημερών. Ο Παναγιώτης Κολλάρας, λοιμωξιολόγος – παθολόγος θυμάται τον φόβο και την αγωνία για το πως θα αντιμετώπιζαν μια άγνωστη έως τότε ασθένεια. Ένας καθημερινός Γολγοθάς με ειδικές στολές, μάσκες και γάντια σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, κυρίως από τις επαφές με ανθρώπους. Για τους νοσηλευόμενους, γιατροί και νοσοκόμοι ήταν μόνο ένα βλέμμα που τους συνέδεε με την ζωή και τον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε πολλά άλλαξαν. Υπάρχει η εξοικείωση των γιατρών με την νόσο και πλέον αντιμετωπίζεται με πλήθος φαρμάκων και μέσω του εμβολιασμού.
Ευτυχώς, όπως λέει ο κ. Κολλάρας, «ο δικός μας πόλεμος φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του». Αυτές οι ημέρες είναι μάλλον παρελθόν. «Η κατάσταση έχει αλλάξει και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί όπως και οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Ωστόσο, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν ακόμη δυο κλινικές που φιλοξενούν μόνο περιστατικά covid. Ομοίως ο “Άγιος Παύλος” και το “Γεννηματάς” είναι νοσοκομεία αποκλειστικά για covid».
Σύμφωνα με τον κ. Κολλάρα, τα περιστατικά που νοσηλεύονται τώρα δεν είναι ιδιαίτερα βαριά . αυτό όμως εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, από το αν έχει εμβολιαστεί και από την κατάσταση της υγείας του. Ως παράδειγμα ο κ. Κολλάρας έφερε το τελευταίο περιστατικό ενός 50χρονου που νόσησε και τελικά πήγε σπίτι του, ενώ η 80χρονη μητέρα του διασωληνώθηκε και ο πατέρας του πέθανε.
Το τελευταίο διάστημα οι νοσηλευόμενοι στο ΑΧΕΠΑ με τον ιό είναι γύρω στα 50 άτομα». Η κυρίαρχη παραλλαγή του covid με την “Όμικρον”, αφορά την πλειοψηφία από εκείνους που νοσηλεύονται. Σήμερα οι ασθενείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως ανεμβολίαστοι με υποκείμενα νοσήματα.
Και στην περίπτωση της πανδημίας, ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα μέτρα υγιεινής με την μάσκα, το πλύσιμο και τις αποστάσεις, είχαν ένα θετικό αποτέλεσμα σημειώνει ο κ. Κολλάρας. Φέτος για πρώτη φορά η γνωστή γρίπη δεν βρήκε έδαφος να εξαπλωθεί και να προκαλέσει θανάτους η βαριά νόσηση. «Αυτές οι συνήθειες θα πρέπει να μας ακολουθούν και στο μέλλον».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος