Με αφορμή την διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύριο ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός, αλλά και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλο, σχολίασε τις τρέχουσες διεθνείς και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και τον Δημοσιογράφο, Σαμή Καραμπουγιούκογλου.
Αρχικά για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, πως “όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας ως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο. Θα μπορούσε όμως να είχαν προληφθεί αυτά τα δραματικά γεγονότα, εάν υπήρχε η έγκαιρη πρόνοια ένταξης της Ρωσία σε ένα Ευρωπαϊκό σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Κάνοντας αναφορά στις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο για πλειοδοσία τυφλής πίστης από τον κ. Μητσοτάκη προς τις ΗΠΑ και αυτό είναι σαν να προσανατολίζει την χώρα μας στο τρίποδο των ατλαντικών χωρών. “Εμείς, ωστόσο, θα έπρεπε από θέση αρχής να είμαστε υπέρ μιας ενωμένης και αυτοδύναμης Ευρώπης στη διεθνή σκηνή.
Με αυτό τον τρόπο στο δόγμα της εξωτερικής πολιτική έχουμε πλήρη ανατροπή. Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από το 1979 (που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ταξίδεψε στην Μόσχα) είναι πως έχουμε πολιτικό σπίτι. Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις το πολιτικό μας σπίτι είναι η Ευρώπη, αλλά θέλουμε να είμαστε γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι και τις άλλες δυνάμεις. Ο Πρωθυπουργός με ομιλία του στην Βουλή μετέφερε την μεταφορά που χρησιμοποιούσε η Ελληνική δεξιά στην περίοδο του εμφύλιου και του ψυχρού πολέμου της Ελλάδας δηλαδή ως προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Αυτό συνιστά την πλήρη ανατροπή της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, αλλά δεν είναι και υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων θυμίζοντας την αναβάθμιση της Τουρκία ς σε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τις τελευταίες μέρες.
Από την στιγμή που είναι ζωντανός ένας τουρκικός αναθεωρητισμός, που πολλές φορές παίρνει ιδιαίτερα επιθετική μορφή υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον Τουρκικό λαό. Ως λαοί και αυτό ισχύει για όλους τους λαούς του κόσμου. Για αυτό η Αριστερά είναι από θέσης αρχής υπέρ της Ειρήνης και του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων.
Απέναντι στην Τουρκία όμως που έχει αυτή την επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απειλή. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων μας είναι ένας από τους αποκρουστές για την αντιμετώπιση των Τούρκικων απαιτήσεων, όχι όμως στο πλαίσιο μιας εξέλιξης κούρσας εξοπλισμών. Αμυντικός και μόνο είναι ο λόγος των εξοπλισμών στην Ελλάδα. Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με διάλογο και διπλωματία.
Δεν πρέπει να αναβάλλουμε την διπλωματική λύση γιατί στα επόμενα χρόνια ο συσχετισμός δύναμης στο μέλλον δεν θα βελτιώνεται υπέρ της χώρας μας, δυστυχώς, θα επιδεινώνεται.
Να αξιοποιηθεί η θέση μας στην Ε.Ε για να ζητηθεί από την Τουρκία αν θέλει για παράδειγμα να αναβαθμίσει την τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη όπως το επιθυμεί, να δεσμεύει για προσφυγή στην Χάγη και για την ρύθμιση των θαλασσίων οικονομικών ζωνών. Δυστυχώς και εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προτιμήσει την επικοινωνία αντί για την ουσία μια πολιτική αναβλητικότητας και αυτό νομίζω είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εξωτερικής της πολιτικής”.
Για την επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν το ερχόμενο Σάββατο “και εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε με φοβικότητα, αντί να αναγγείλει στον ίδιο χρόνο μαζί με την Τουρκική κυβέρνηση την συνάντηση κορυφής Ερντογάν – Μητσοτάκη την Κυριακή, με συγκεκριμένη προσδιορισμένη ατζέντα, που έτσι γίνεται πάντα στην διπλωματική πρακτική και οι δυο πλευρές ταυτόχρονα ανακοινώνουν και λένε τα θέματα τις συζητήσεις, έτσι άφησε την τουρκική πλευρά να βάζει θέματα που είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συζήτησης, γιατί θέτουν θέματα κυριαρχίας, όπως αποστρατικοποίηση των νησιών και άλλα. Θέλω να ελπίζω ότι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να κόψει την συζήτηση όπως ο κάθε πρωθυπουργός για τα θέματα που αφορούν την κυριαρχία της χώρας και να συζητήσουν για το θέμα με την κρίση της Ουκρανίας τις ροές προσφύγων και την ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να ρυθμιστούν από κοινού αν συνεχιστεί ο πόλεμος. Κυρίως πρέπει να προωθήσουμε ένα διάλογο καταρχήν στην κατεύθυνση ύφεσης μεταξύ των δυο χωρών να μην έχουμε αιχμές αντιπαράθεσης και επιθετικότητας με τελικό προορισμό την λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή στην Χάγη. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται από θέση αρχής με κόκκινες γραμμές και βασισμένες πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Αν η συνάντηση γίνει με αυτούς τους όρους θα είναι θετικό”.
“(…)Στο θεσμικό κομμάτι είχαμε φτάσει πολύ κοντά στην συμφωνία με την ΝΔ για τα αυτονόητα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνει και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, σεβασμός των αποφάσεων του Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς όμως επέλεξε η ΝΔ αντί να έχουμε δυο διακριτά τμήματα στο πόρισμα ένα θεσμικό και ένα αναπτυξιακό, όπου θα μπορούσε να φανεί η συμφωνία τουλάχιστον των δυο μεγάλων κόμματων, επέλεξε η δομή του πορίσματος της να είναι ενιαία και με αυτόν τον τρόπο δεν έγινε δυνατόν να αποτυπωθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί.
Για το θέμα της Σαρίας επίσης στο πλαίσιο των συζητήσεων στο προεδρείο, υπήρχε καταρχήν συμφωνία ,όχι μόνο της υποδοχής της θετικής τροπολογίας για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας από την Κυβέρνηση του Σύριζα ,αλλά με την προοπτική ο στρατηγικός στόχος να είναι η πλήρης κατάργηση της Σαρίας. Αλλά δυστυχώς οι εθνικιστικές φωνές στην ΝΔ δεν επέτρεψαν τις συγκλίσεις, που υπάρχουν να εκδηλωθούν επίσημα και πανηγυρικά στο κείμενο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη.
Επίσης υπήρξαν και συγκλίσεις για να γίνουν οι εκλογές στις βακουφικές επιτροπές και η όποια επιλογή Μουφτή να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει και την αποδοχή της μειονότητας δεν μπορεί να διαλέγεις τον θρησκευτικό ηγέτη της Μειονότητας χωρίς να υπάρχει αποδοχή από την Μειονότητα. Δεν μιλάμε για άμεση εκλογή, μιλάμε όμως για ένα ευρύτερο σώμα πιστών μουσουλμάνων, που θα διατυπώνουν τις προτάσεις και η τελική επιλογή να γίνεται στην βάση των προτάσεων από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων”.
Για τις εθνικές εκλογές σημείωσε, πως “μπορεί να τις αξιοποιήσει ως απόδραση ο Πρωθυπουργός, γιατί οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η ακρίβεια εν μέρη μπορεί να οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις και στον πόλεμο. Ωστόσο, είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί δεν φρόντισε να πάρει προφανή μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος των τιμολογίων στο ρεύμα, όπως η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και η ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των Ελλήνων. Οι εκλογές και ο χρόνος που θα γίνουν είναι το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη, εμείς είμαστε έτοιμοι”, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπενθυμίζεται, πως η εκδήλωση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης θα παρουσιαστούν και θα συζητήσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ξάνθης και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 7.30μμ με εισηγητές τους:
• Γιώργο Κατρούγκαλο – αντιπρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βορειου Τομέα Αθηνών, Συνταγματολόγο, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
• Λόη Λαμπριανίδη – μέλος της συγγραφικής ομάδας του Πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και πρώην Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Στην ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση καλούνται να συμμετέχουν φορείς της περιοχής (τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια κλπ).
Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Συληγαρδάκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος