Κομοτηνή – Δ. Θεμελίδης: Έλεγχος στις διαγνωστικές εξετάσεις που γράφονται, όχι “κόφτης” με μείωση αποζημίωσης

«Με την φημολογούμενη περαιτέρω μείωση της αποζημίωσής τους, για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με βάση την παλαιότητα του εξοπλισμού, οδηγούνται πολλοί από τους συναδέλφους μας σε εξαθλίωση οικονομική και επιστημονική» υποστήριξε σήμερα το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Δημήτρης θεμελίδης.

Όπως υποστήριξε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (23-3-2022) “αυτό που προσπαθεί να πετύχει το Υπουργείο Υγείας με το νέο του Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι να μπει ένας «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις όχι με το σωστό τρόπο, προωθώντας και δικλείδες για τις μειώσεις των ποσών που δικαιούμαστε ανάλογα με την παλαιότητα των μηχανημάτων. Είναι ένα συγκεχυμένο τοπίο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αλλά είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο έλεγχος των διαγνωστικών εξετάσεων» είπε. Μια μείωση πού θα ξεκινά από 10 και θα φθάνει έως και 40%.
Ο ίδιος προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τους πολίτες-πελάτες- ασθενείς, αλλά τα ίδια τα εργαστήρια σημειώνοντας μάλιστα ότι θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να μην αντέξουν τα μέτρα αυτά και να φτάσουν ακόμη και σε κλείσιμο.

Σημείωσε ότι «Το πιο σωστό από όλα για μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων είναι να επιτευχθεί ο έλεγχος των διαγνωστικών εξετάσεων που γράφονται».
Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να γράφονται οι ίδιες εξετάσεις κάθε φορά και να επαναλαμβάνονται ανά τέσσερις ημέρες, «είναι πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να κοπεί το Clawback, να βρεθούν άλλοι τρόποι, όπως είπε, ζητώντας για παράδειγμα να γίνει κάποια ρύθμιση, εξηγώντας «Υποτίθεται πως πληρώνουμε clawback από το 2013 και μετά, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι πληρώνουν ακόμη δόσεις από το 2013-2015 κι όλα αυτά παίρνουν παράταση». Ζήτησε δε να γίνει έλεγχος των διαγνωστικών εξετάσεων. «Πρέπει να μπει ένας κόφτης, να μην μπορούν οι κλινικοί γιατροί να γράφουν» σημείωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την μηνιαία εγγραφή της βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τον κο Θεμελίδη ο ΕΟΠΥΥ «δε κάνει κανέναν απολύτως έλεγχο» με αποτέλεσμα «να τα δέχεται όλα και αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό… Τα πάντα γίνονται. Καταχρήσεις από μερικούς που την πληρώνουν όλοι».

Ζήτησε τέλος να γίνει ρύθμιση ώστε να ελέγχονται οι εξετάσεις και να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, σε έξι μήνες για παράδειγμα. «Να μην επιτρέπει το σύστημα στους γιατρούς να γράφουν. Οπότε, αν κάτι είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, δυστυχώς. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα με μηδέν ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τόσο κόσμο» σημείωσε.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, όπως σημείωσε το μέλος του ΔΣ του ΙΣ Ροδόπης ή κόβουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και κάνουν αναστολή εξυπηρέτησης, επιβαρύνοντας τους πολίτες και τις δημόσιες δομές ή διεκδικούν ακόμη πιο επιτακτικά τη διενέργεια ελέγχου των εξετάσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος