Κανονικά φέτος τα κάλαντα των Βαΐων στο Θρυλόριο

Μετά από δύο χρόνια απουσίας ο πολιτιστικός όμιλος Ποντίων Θρυλορίου, επανακάμπτει δυναμικά με τα κάλαντα των Βαΐων, την Κυριακή των Βαΐων μετά την Εκκλησία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, η πρόεδρος του ομίλου, Χρύσα Μαυρίδου, μετά τη Θεία Λειτουργία, η συγκέντρωση έχει ορισθεί να γίνει στην κοινότητα του Θρυλορίου, όπου τα παιδιά θα στολίσουν τα καλαθάκια τους με τα Βάγια από την Εκκλησία, αλλά και λουλούδια. Ακολούθως θα πάνε να κτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών και θα πούνε τα κάλαντα και συγκεκριμένα: «Βάι βάι το βαΐ, τρώνε ψάρι το χαψύ και την απάν την Κυριακή τρώνε το παχύ τ’ αρνί…Θεία θεία να το κερκέλ και δώς μου το βο(σ.σ. το αυγό)».

Οι νοικοκυρές από την προηγούμενη μέρα της Ανάστασης του Λαζάρου, έχουν ετοιμάσει τα κερκέλια που είναι τα κουλουράκια που έκανε ο Λάζαρος όταν Αναστήθηκε και περιέχουν μόνο αλεύρι, αλάτι και νερό!

Αυτά τα κουλουράκια τα δίνουν οι νοικοκυρές στα παιδιά μαζί με τα αυγά, που είναι και αυτά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εδέσματα της Ελληνικής Λαμπρής! Την παλιά εποχή ήταν δυσεύρετα…μια εποχή που δεν απέχει από την σημερινή. Επίσης, έδιναν και «Τσούγκουρα», που δεν ήταν άλλο από …βρασμένο καλαμπόκι, που πάντα υπήρχε στα σπίτια των ανθρώπων της παλιότερων εποχών, ακόμα και της προηγούμενης γενιάς!

Τα αυγά τα συγκέντρωναν τα παιδιά μαζί με τους μεγαλύτερους, καθώς ετοιμάζονταν για το άλλο μεγάλο έθιμο των Ποντίων την ημέρα της Λαμπρής, που δεν είναι άλλο από τις Αυγομαχίες! Τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το σήμα κατατεθέν έθιμο του Πάσχα στην Ροδόπη και σε ολόκληρη των Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Διοργανώνονταν αυγομαχίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι αυγομάχοι, όχι μόνο τον τελευταίο μήνα, αλλά σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, αναζητούσαν την κότα που θα γεννήσει το γερό αυγό και της έβαζαν και …βραχιολάκι για να την αναγνωρίζουν! Τα ήλεγχαν με τον θόρυβο που κάνει το αυγό κτυπώντας το στο δόντι και όταν ερχόταν η μέρα της Λαμπρής, ρίχνονταν στην μάχη για το έπαθλο που ήταν ένα κύπελλο, στο σχήμα του αυγού. Οι «χαμένοι» δεν ήταν και τελείως χαμένοι, καθώς ελάμβαναν ένα τηγάνι για να μαγειρέψουν τα αυγά που τους έσπασαν!
Το καλό πάντως είναι πως έχουν μεγαλώσει και σύγχρονες γενιές βιώνοντας αυτά τα έθιμα και τώρα μαζί με τα παιδιά τους συνεχίζουν την παράδοση με τον καλύτερο τρόπο!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος