Ένας ερευνητικός και επιμορφωτικός κύκλος με τίτλο: «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», που περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις στον Ταΰγετο, διαδικτυακές εκδηλώσεις, εκδόσεις, πολιτιστικά δρώμενα και ένα «μουσικό παντοπωλείο», ξεκίνησε αυτό το μήνα και θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο, από την Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου.
Η μελέτη των «ηχοτοπίων», ως μια ολιστική προσέγγιση της σχέσης των περιβαλλοντικών ήχων με τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και την υγεία του, είναι σε ανάπτυξη διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας.
Στον κύκλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», συνεργάζονται ακαδημαϊκοί διδάσκοντες από οκτώ πανεπιστήμια της χώρας που ερευνούν τις επιστήμες του ήχου, της μουσικής και του περιβάλλοντος και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αειφορία, την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία και τον ηχητικό γραμματισμό.
Τις δραστηριότητες του κύκλου «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» θα παρακολουθήσουν βιωματικά μαθητικές, φοιτητικές, σπουδαστικές και παιδαγωγικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι διαδικτυακές δράσεις, που θα είναι σεμινάρια, διαλέξεις και προβολές, καθώς και οι εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Τα οφέλη αναμένονται σε πολλά πεδία, όπως στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση, στην οικονομία, στον τουρισμό και στον πολιτισμό.
Ο Ερευνητικός και Επιμορφωτικός Κύκλος «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», με υπότιτλο «από τον ηχητικό γραμματισμό ως την κυκλική οικονομία», υλοποιείται από την Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου, με κοινή διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας δια της Κοινότητας Αλαγονίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας.
Έχει συνεργαζόμενους φορείς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας, την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Συμμετέχουν διδάσκοντες από τα πανεπιστήμια (αλφαβητικά): Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στον Κύκλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» συνεργάζονται εννέα ακόμη δίκτυα, δομές και έργα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών το Μουσείο Γραμματισμού, το πρόγραμμα ανάδειξης περιοχών με προνομιακά ηχοτοπία «Διάφανες Σημαίες», και το υπό ανάπτυξη Διεθνές Δίκτυο για τον Ήχο στην Εκπαίδευση (International Network for Sound in Education – INSE) ενώ ως προς τις επιστημονικές προδιαγραφές έρευνας και καινοτομίας συνάδει με αυτές της μελέτης για το Ερευνητικό και Επιμορφωτικό Κέντρο Ταϋγέτου, του οποίου η ανάπτυξη είναι σε εξέλιξη.
Οι δράσεις, θα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του «Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου» (https://taygetos.sch.gr) και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς το κοινό και προσκλήσεις συμμετοχής ανά δράση προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος