Κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Η ατζέντα της αποψινής συνάντησης στον Λευκό Οίκο


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Στην καθόλα σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ βρίσκεται στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον. Απόψε Δευτέρα 16/5 περίπου στις 10:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για το πολυσήμαντο ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επισφραγίζοντας όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση της Ελλάδας από εταίρους και σύμμαχους ως αξιόπιστο και συνεπή παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο περιλαμβάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, η διμερής συνεργασία και οι επενδύσεις.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη ο Λευκός Οίκος με την πρόσκληση στον Πρωθυπουργό και την αναβάθμιση της επίσκεψης με την ομιλία την Τρίτη στο Κογκρέσο, στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία επενδύει. Και επενδύει σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στο μέτωπο της αμυντικής συνεργασίας που αναδεικνύεται καίριο λόγω του πολέμου και του ρόλου που η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει για τα νατοϊκά και τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά επενδύει και στον κομβικό ρόλο που παίζει και θα παίξει ακόμη περισσότερο η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην δύσκολη επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά είναι αυτά που πρωτίστως ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά. Σε ό,τι αφορά αυτά που κυρίως ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, δηλαδή στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ακούσει από πρώτο χέρι κάτι που ήδη ξέρει πολύ καλά, και μάλιστα σε μια καθοριστική συγκυρία για το ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης F16 στην Τουρκία. Όπως λένε πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα η πρόσκληση από μόνη της στέλνει καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι για την Ουάσιγκτον αδιαπραγμάτευτη και η Ελλάδα ένας σύμμαχος απαραίτητος.

Αν. Διαματάρης: “Πρωτοφανείς οι τιμές για τον Ελληνα πρωθυπουργό” – Δεν θα περάσει εύκολα από το Κογκρέσο η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F16

Κρίσιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Αντώνης Διαματάρης σύμβουλος έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της ομογένειας “Εθνικό Κήρυκας” και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. “Οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν πρωτοφανείς τιμές στον Ελληνίδα πρωθυπουργό. Δεν θυμάμαι να έχει ζητηθεί ξανά από Έλληνα ηγέτη να απευθυνθεί στο Κογκρέσο. Είναι μια κίνηση που αποδεικνύει τις στενές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών” είπε στην εκπομπή Από τις 6.

Εξέφρασε εξάλλου τη μεγάλη απογοήτευση της ομογένειας για την πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παραχώρηση των F16, εξοπλισμού τέτοιας υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος τις συνέπειες είπε και διατύπωσε την εκτίμηση πως η πώληση δεν θα γίνει . “Πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και εκεί ο ελληνισμός και η ομογένεια διαθέτουν σημαντικά στηρίγματα. Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας” είπε.

Περίοπτη θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν, όπως μεταδίδεται, και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε τους σχεδιασμούς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος