Ολόκληρη η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Μια ιστορική ημέρα είναι σημερινή (17/5) για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθυνθεί στους αιρετούς του λαού. Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για έμας να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες» ανέφερε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος»» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό: «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται».

«Κοιτάμε προς το Κίεβο, προς την Οδησσό όπου η δική μας επανάσταση γεννήθηκε ως ιδέα. Η Μαριούπολη δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη για τους Έλληνες της Κριμαίας που ήθελαν να διαφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα προς έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα», τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτύχει ο κ. Πούτιν, όχι μόνο επ’ ωφελεία της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη: ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από την διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς το Κογκρέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην ξεχαστεί η «ανοιχτή πληγή της εισβολής και της διχοτόμησης της Κύπρου» επισημαίνοντας ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα δεχτούμε καμία πράξη επιθετικότητας που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία τη Ελλάδας», συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι οποίες «πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από το Κογκρέσο να λάβει υπόψη του τον κίνδυνο αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ καθώς λαμβάνει αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της ελληνοαμερικανής αμυντικής συμφωνίας, υπενθύμισε ότι εκεί που προηγουμένως ανανεωνόταν ετησίως, τώρα έχει 5ετή διάρκεια «εκτός αν ένα από τα δύο μέρη δεν το επιλέξει».

Εξήρε τη σημασία των λιμανιών της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης εκφράζοντας την επιθυμία «να διαφοροποιηθούμε γοργά από το ρωσικό φυσικό αέριο και να επενδύσουμε στην αναγκαία υποδομή να έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και ιδιαιτέρως στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Τα τελευταία 120 χρόνια οι ΗΠΑ καλωσόρισαν ενθέρμως και υποστήριξαν τα κύματα μεταναστών που ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής».

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό.

Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος