Στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής θα γίνει η προβολή της ταινίας του Θωμά Σίδερη, «Γράμμα από τον Πόντο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τον πολιτιστικό όμιλο Ποντίων Θρυλορίου.
Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις εστίες του με άγνωστο κινηματογραφικό υλικό του 1920.
Το «Γράμμα από τον Πόντο» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη, με εικονολήπτη τον μάγο της εικόνας και μοναδικό κινηματογραφιστή Αριστοτέλη Μεταξά, και την συμβολή του ηχολήπτη Κώστα Αδάμ. Είναι ένα μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ για το διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις εστίες του, με άγνωστο κινηματογραφικό υλικό του 1920, το οποίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία.
Μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα, αποφασίσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας φέτος και μέσω της προβολής αυτής της εξαιρετικής ταινίας, που τόσο ευγενικά, απλόχερα και γενναιόδωρα είχαμε την θετική ανταπόκριση από τον Θωμά Σίδερη», τόνισε η πρόεδρος, Χρύσα Μαυρίδου, μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ.
Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής θα αφιερώσει μουσικά κομμάτια στη μνήμη των 353.000 θυμάτων του ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Θωμάς Σίδερης, Δημοσιογράφος και παραγωγός Ντοκυμαντέρ είναι ο άνθρωπος που παράγει ταινίες, με επίπονη έρευνα, καταγραφή άρτια, μαρτυρίες ανθρώπων, με φωτισμό όλων των πτυχών των γεγονότων ιστορικών περιόδων και καταστάσεων, άγνωστων σε πολλούς από εμάς και με πρωταγωνιστές ανθρώπους ίσως που δεν τους φώτισε όσο θα έπρεπε η ιστορία. Φυσικά με επιλεγμένους συνεργάτες, που εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα, για αυτό και οι ταινίες του που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ, αποσπούν βραβεία και είναι πια ένας πολυβραβευμένος Δημοσιογράφος-παραγωγός Ιστορικών Ντοκυμαντέρ. Ένας άνθρωπος που εισήγαγε με έναν εξαιρετικά αριστοτεχνικό τρόπο το ντοκυμαντέρ και στα ερτζιανά και να μην θεωρείται πια πως -το ντοκυμαντέρ-, είναι ένα δικαίωμα μόνο της τηλεόρασης!
Πρόσφατα βρέθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του εκεί σε διεθνές φεστιβάλ της ταινίας του «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», όπου και εκεί απέσπασε βραβείο, αλλά και στο Greek film festival, όπου η απονομή θα γίνει τον Ιούνιο στο Λονδίνο. Πολλά τα βραβεία που έχει λάβει ο Θωμάς Σίδερης, τα οποία απλά επιβραβεύουν την ποιοτική εργώδη του προσπάθεια για ένα αποτέλεσμα που θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο!
Συνδημιουργός της ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σερρών, Λεωνίδας Κασάπης, ο οποίος υπογραμμίζει την τεράστια συμβολή της ΕΡΤ και φυσικά των περιφερειακών της σταθμών, ακόμα και σε αυτό με προσφορά στην κοινωνία, στην ιστορία και στον πολιτισμό.
Η υπόθεση
Η οικογένεια του Γιάννη Αναστασιάδη εγκατέλειψε το χωριό Αϊντογτού του Πόντου στα τέλη της δεκαετίας του 1910. Ο πατέρας είχε ήδη χαθεί στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας. Η οικογένεια οδοιπόρησε στα αχανή εδάφη για πολλούς μήνες, και σύντομα σκόρπισε σαν τη σκόνη της Ανατολίας. Ο μικρότερος αδελφός του Γιάννη Αναστασιάδη, ο Ισαάκ, παρέμεινε βοσκός σε μια κουρδική οικογένεια. Οι αδελφές του, Κερεκία και Βικτωρία, πέθαναν από τύφο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Συρία, και ο ίδιος ο Γιάννης Αναστασιάδης οδηγήθηκε σε ένα ορφανοτροφείο της Βηρυττού. Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, ο Γιάννης συνάντησε ξανά τη μητέρα του μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εγκαταστάθηκαν στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Ο Γιάννης Αναστασιάδης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες έγραφε διαρκώς γράμματα στον αδελφό του στην Τουρκία περιμένοντας μιαν απάντηση, ώσπου ένας Τούρκος βαλής αποφάσισε να ψάξει και να βρει τον Ισαάκ. Τα δύο αδέλφια θα έσμιξαν ξανά μετά από 60 χρόνια. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά. Ωστόσο ο Γιάννης δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει στον αδελφό του, μέχρι τον θάνατο του Ισαάκ.
Στην ταινία ακούγονται σπάνια ηχητικά τεκμήρια από το αρχείο της Μέλπως Μερλιέ (δεκαετία του 1920) με ηχογραφήσεις προσφύγων σε τραγούδια του Πόντου.
Οι δραματοποιημένες σκηνές του ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στις Σέρρες, στη μεθοριακή γραμμή του όρους Μπέλλες, αφού σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης εξετάζεται το ζήτημα των ρευστών συνόρων και των πολλαπλών ταυτοτήτων που ενσωματώνει κάθε πρόσφυγας.
Συντελεστές παραγωγής
Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αριστοτέλης Μεταξάς, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο Τούρκος συνθέτης Cengiz Onural· ούτι παίζουν ο Ali Fuat Aydin και ο Κώστας Τσαρούχης. Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ Σερρών και τη σημαντική βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Συμμετέχουν o ηθοποιός Γιώργος Καρύδας, οι ερασιτέχνες Παύλος Κοσμόγλου, Άννα Θεοδωρίδου και Αγγελική Μιχαλιέρη, και ο μικρός Στέφανος Κασάπης. Συμμετέχουν οι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς Όλγα Κασάπη, Ελένη Σταύρου.
Για την εγκατάσταση των προσφύγων στον νομό Σερρών μιλά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος