Εκπρ. Τύπου Πυροσβεστικής στο Πρώτο: Ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να καθαρίζει κάθε χρόνο δίκτυο και πυλώνες – Είναι η πιο συχνή αιτία έναρξης πυρκαγιών (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

«Μια από τις κύριες αιτίες έναρξης πυρκαγιών είναι οι σπινθηρισμοί που οφείλονται σε μη επαρκή καθαρισμό των πυλώνων, στο δίκτυο το οποίο διέρχεται μέσα από δασικά οικοσυστήματα. Ο καθαρισμός του δικτύου θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με δημοσίευμα για το πόρισμα της Υπηρεσίας για την καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα τον Αύγουστο του 2021, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από πυλώνα του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

«Στο πόρισμα που έχει υποβληθεί στις δικαστικές αρχές, γίνεται λόγος για κάποιο προβληματικό πυλώνα του ΑΔΜΗΕ στον οποίο υπήρχε ένα θέμα στους μονωτήρες και από εκεί υπήρξε κάποιος σπινθηρισμός με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πυρκαγιά», τόνισε.

Όπως εξήγησε, στους πυλώνες υπερυψηλής τάσης του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν κάποιοι μονωτήρες οι οποίοι ουσιαστικά μονώνουν τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτοί με τον καιρό και λόγω της σκόνης χρειάζονται συντήρηση. «Ο ΑΔΜΗΕ το γνωρίζει και έχουμε υποβάλλει και εμείς γραπτά αιτήματα προς τον φορέα, ούτως ώστε να γίνεται ο καθαρισμός των πυλώνων. Αν δεν καθαριστούν και έχουν σκόνη, και δεν έχουν πλυθεί οι μονωτήρες – κάτι που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο- υπάρχει κίνδυνος σπινθηρισμού», δήλωσε. Έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση, πρόσφατα, με την  αφρικανική σκόνη, όπου «είδαμε τα αυτοκίνητά μας που γέμισαν σκόνη με τη βροχή». «Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους μονωτήρες. Εννοείται ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ο ΑΔΜΗΕ γνωρίζει κάθε πότε πρέπει να γίνεται, διότι διαφορετικά δημιουργούνται τα ηλεκτρικά τόξα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Πάρνηθα και όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες συνέπειες τόσο σε επίπεδο στο δασικό πλούτο και σε επίπεδο υλικών καταστροφών», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ ευθύνεται για τον καθαρισμό, όχι η ΔΕΗ ή οι άλλες εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς «είναι ο φορέας συντήρησης ο οποίος με βάση το πρωτόκολλο που υπάρχει θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα  να προχωρά στον καθαρισμό, όχι μόνο των πυλώνων που είναι ένα αρκετά νευραλγικό ζήτημα, αλλά γενικά όπου υπάρχει βλάστηση, διότι οι πυλώνες βρίσκονται  και μέσα στο δασικό δίκτυο. Αυτό είναι πάγιο αίτημα να υπογειοποιηθεί το δίκτυο», επισήμανε

Ερωτηθείς εάν γίνεται ο καθαρισμός όπως πρέπει, ο κ. Αρτοποιός απάντησε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». «Όχι μόνο θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός, αλλά θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνή η συντήρηση του δικτύου. Έχει να κάνει τόσο με το πλύσιμο των μονωτήρων όσο και με τον καθαρισμό στο βασικό δίκτυο που διέρχονται τα καλώδια υπερυψηλής τάσης, ούτως ώστε να είναι καθαρά και να μην υπάρχει καθόλου επαφή των κλαδιών των δέντρων με τα καλώδια», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι πυρκαγιές ξεκίνησαν στο παρελθόν από το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο μεγάλες όπως στην Πάρνηθα το 2007, στον Κάλαμο το 2017 και στην Κινέτα, αλλά  και πολλές άλλες μικρότερες ή μεσαίες φωτιές, καθώς η κακή συντήρηση είναι μια πολύ συχνή αιτία. «Πολλές φορές, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ευθύνεται η πλημμελής συντήρηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εάν είμαστε φέτος πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αντέτεινε ότι κανένας φορέας δεν μπορεί να πει ότι είναι απολύτως έτοιμος για τον απλούστατο λόγο ότι το «ταμείο» γίνεται στο τέλος. «Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και την 1η Μαΐου 2022, έχουν γίνει συντονισμένες δράσεις, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εμείς ως Πυροσβεστική μαζί με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις προληπτικές δράσεις όπως οι εναέριες περιπολίες, και  τις συνέργειες με το δασαρχείο. Όλα αυτά ίσως να μας έχουν σε έναν καλύτερο βαθμό ετοιμότητας σε σχέση με άλλες χρονιές», είπε ο κ. Αρτοποιός επαναλαμβάνοντας την έκκληση τη Πυροσβεστικής προς τους πολίτες να μην γίνεται καμία ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων ή ξερών κλαδιών, αυτή τη χρονική περίοδο, στην ύπαιθρο.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος