Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Νέες πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό που ο καπνός βλάπτει τόσο το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία, αποκάλυψε σήμερα o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητώντας μέτρα ώστε η βιομηχανία να καταστεί πιο υπεύθυνη απέναντι στην καταστροφή που προκαλεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο η καπνοβιομηχανία κοστίζει στον κόσμο περισσότερες από 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, 600 εκατομμύρια δέντρα, 200.000 εκτάρια γης, 22 δισεκατομμύρια τόνους νερού και 84 εκατομμύρια τόνους CO2. Η πλειονότητα του καπνού καλλιεργείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το νερό και η γεωργική γη συχνά χρειάζονται απεγνωσμένα για την παραγωγή τροφίμων για την περιοχή. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια θανατηφόρων φυτών καπνού, ενώ όλο και περισσότερες εκτάσεις καθαρίζονται από δάση.
Η έκθεση του ΠΟΥ «Καπνός: Δηλητηρίαση του πλανήτη μας» τονίζει ότι το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας από την παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταφορά καπνού ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του CO2 που παράγεται από την εμπορική αεροπορική βιομηχανία κάθε χρόνο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Τα προϊόντα καπνού είναι τα πιο ρυπογόνα στον πλανήτη, καθώς περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες εισχωρούν στο περιβάλλον μας όταν απορρίπτονται. Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων μολύνουν τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τα πεζοδρόμια των πόλεων, τα πάρκα, το έδαφος και τις παραλίες μας κάθε χρόνο», δήλωσε Αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Προϊόντα όπως τα τσιγάρα, και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσθέτουν επίσης στη συσσώρευση πλαστικής ρύπανσης. Τα φίλτρα τσιγάρων περιέχουν μικροπλαστικά και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη μορφή πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως. Παρά το μάρκετινγκ της βιομηχανίας καπνού, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα φίλτρα έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Ο ΠΟΥ καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίζουν τα φίλτρα τσιγάρων, ως αυτό που είναι, τα πλαστικά μιας χρήσης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των φίλτρων τσιγάρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Το κόστος του καθαρισμού των προϊόντων καπνού στα σκουπίδια βαρύνει τους φορολογούμενους και όχι τον κλάδο που δημιουργεί το πρόβλημα. Κάθε χρόνο, αυτό κοστίζει στην Κίνα περίπου 2,6 δις. δολάρια και στην Ινδία περίπου 766 εκ. δολάρια. Το κόστος για τη Βραζιλία και τη Γερμανία ανέρχεται σε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία και πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, και η πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα ακολουθώντας την Αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει», έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τη «νομοθεσία διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού» που καθιστά την καπνοβιομηχανία υπεύθυνη για την εξάλειψη της ρύπανσης που δημιουργεί.
Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες και τις πόλεις να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, καθώς και να υποστηρίξουν τους καπνοκαλλιεργητές ώστε να στραφούν σε βιώσιμες καλλιέργειες, να εφαρμόσουν ισχυρούς φόρους καπνού που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν περιβαλλοντικό φόρο και να προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος