Μικρές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (13/6/22) στον Μώλο της Πάρου και καίει χορτολιβαδική έκταση. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η πυρκαγιά. Ειδικότερα, δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις από αέρος, ενώ ακτοπλοϊκώς μεταβαίνει από την Σύρο 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Συνολικά, στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.
Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος, ενισχύονται οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά της Πάρου με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος που μεταβαίνει ακτοπλοϊκώς από Σύρο καθώς και 2 Α/Φ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) June 14, 2022
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 21:30 στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου, κοντά στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, από την πλευρά του Μώλου και του Καλόγερου και στη συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το Πίσω Λιβάδι, χωρίς πάντως να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν. Δημιουργήθηκαν πάνω από δύο μέτωπα. Όπως τόνισε ο κ. Κωβαίος, «ο κίνδυνος που υπήρχε για το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου –στο οποίο δεν υπήρχαν άνθρωποι–, καθώς και για κάποια σπίτια, έχει αποφευχθεί». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές διάσπαρτες εστίες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, ο δήμος συνδράμει με 4 υδροφόρες ΟΤΑ (οι 2 συμμετέχουν στην πυρόσβεση), ενώ από την έναρξη της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία του δήμου μαζί με κατοίκους των περιοχών συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της.
Κάτοικοι με πυροσβεστήρες, λάστιχα, χωματουργικά μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.
Αυτό που ανησυχούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί σε δασύλλιο στους πρόποδες του βουνού κοντά στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετά πυκνή βλάστηση.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος