Στην GALLERY 13 στην Δράμα ο Δημήτρης Γούδας δημιούργησε και λειτουργεί ένα παραδοσιακό βιβλιοδετείο, διασώζοντας μια τέχνη που χρονολογείται από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους.
Η ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη απετέλεσαν το έναυσμα για την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου στην πόλη καταγωγής του εξηγεί ο βιβλιοδέτης Δημήτρης Γούδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη τέχνη της μεσαιωνικής βιβλιοδεσίας γνωστή στους ειδικούς ως στάχωση. Επρόκειτο για συρραφή με σπάγκο των τευχών ενός χειρογράφου σε τρία – τέσσερα σημεία. Με το σκεπτικό ότι «το βιβλίο αποτελεί αντικείμενο πολιτισμού αναντικατάστατο και μοναδικό, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 η ιδέα για την ανάδειξη του χαρτιού και του βιβλίου». Βιβλία συλλεκτικά για ξεχωριστούς αναγνώστες, σπάνια όσο και ο παλαιότερος ελληνικός κώδικας που σώζεται από τον 4ο μ.Χ. αι. ο Σιναϊτικός Κώδικας (Codex Sinaiticus), ένα χειρόγραφο της Αγίας Γραφής σε ελληνική γλώσσα.
Το χειροποίητο δέσιμο των περγαμηνών, δια της συρραφής, που ανάγεται από το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου είχε χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα η χειροποίητη βιβλιοδεσία αναβιώνει και όσο υπάρχει ενδιαφέρον θα υπάρχει και ζήτηση αυτής της παμπάλαιας τέχνης. Κλασσική τυπογραφία και χειροποίητη στοιχειοθεσία δημιουργούν σπάνια κομμάτια. Πρόκειται για μια τεχνική που διδάσκεται εμπειρικά από τους παλαιότερους στους νεότερους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από συλλέκτες και από την ορθόδοξη εκκλησία για την αναπαραγωγή των ευαγγελίων και των πατερικών κειμένων σε αυτήν την μορφή, σημειώνει ο κ. Γούδας.
Στο εξωτερικό όπως στην Γαλλία και στην Γερμανία η παραδοσιακή τυπογραφία και η υψηλής ποιότητος βιβλιοδεσία συνεχίζεται αδιάλειπτα. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γράφηκε ένα κείμενο στα γερμανικά, η Καινή Διαθήκη, από τον ελληνικής καταγωγής και απαχθέντα από τους Γότθους, Επίσκοπο Ουλφίλα. Ο φερόμενος ως πρώτος επίσκοπος των Ανθρώπων του Δάσους (Terwingen), τον 4ο αιώνα επινόησε το γοτθικό αλφάβητο, εφευρίσκοντας ένα σύστημα γραφής βασισμένο στο ελληνικό αλφάβητο. Τότε η γλώσσα έγινε γραπτή απέκτησε δομή και άρχισε ο εκχριστιανισμός Βησιγότθων, Οστρογότθων, Βανδάλων, Λομβαρδών και Βουργουνδών. Έκτοτε με την μετάφραση της Βίβλου στη γοτθική γλώσσα η καλλιγραφία και η βιβλιοδεσία ανήχθησαν σε τέχνες, που άνθισαν κυρίως στα μοναστήρια της μεσαιωνικής Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι διατηρούν τις παραδόσεις ως κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, κάτι που στην Ελλάδα παραμένει ζητούμενο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος