Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να έχει παράλληλα εστιασμένο το βλέμμα της στην τουρκική παραβατικότητα καλώντας τους εταίρους μας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του στην παγκόσμια κρίση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ θα συζητηθεί η συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Κ. Μητσοτάκης και Ν. Αναστασιάδης θα θέσουν το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας
Το θέμα του τουρκικού αναθεωρητισμού πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων.
Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί και στο δείπνο των ηγετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να εστιάζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να τηρεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων και χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Δύσης να αποτρέψει μια πιθανή ελληνο-τουρκική σύγκρουση.
“Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ ανώτατες πηγές της ελληνικής διπλωματίας εμφανίζονται ικανοποιημένες από την αυστηρή αναφορά κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων των “27”, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ηχηρή απάντηση σε Τούρκο βουλευτή, ο οποίος αμφισβήτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.
Στο ενεργό δίπολο της τουρκικής προκλητικότητας, αφενός δηλαδή στην αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αφετέρου στη νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στάθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ψύχραιμα και με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή θέση ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας όλων των μελών της Ένωσης. «Οι σημερινές προκλήσεις ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της Ευρώπης» δήλωσε ο Πίτερ Σιγιάρτο.
Απαράδεκτος ο τουρκικός επεκτατισμός κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ καλώντας τους Ευρωπαίους σε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. “Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Η στάση αυτή, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο”, τόνισε ο κ. Βέμπερ.
Οι συμμαχίες και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της, καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά. “Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια δεν καταναλώνει. Όχι απλώς δεν ανησυχώ, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να κοιτάμε τους γείτονες με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς.
Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Η θέση της Ελλάδας
Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας, στόχος της Αθήνας είναι η αποστολή καθαρού και θετικού πολιτικού μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής, την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, έως το 2033.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τον κ. Ζελένσκι στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, υποστηρίζει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε αυτές τις δυο χώρες, προκειμένου να εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης και πρόσδεσής τους στην ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Σχετικά με τη συζήτηση για την “ευρύτερη Ευρώπη”, τις σχέσεις δηλαδή της ΕΕ με εταίρους στην Ευρώπη, η στάση της χώρας μας είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και η αυτονομία εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ότι δεν μπορεί το όποιο σχήμα να υποκαταστήσει τη Διεύρυνση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα τη τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, στη σύνοδο των “27” θα συμμετάσχουν και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και όπως επεσήμανε σε επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια».
Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το “πράσινο φως” από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος