Η πάλη ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, διεξάγεται αδιάλειπτα στον Σοχό επί αιώνες. Δεκάδες αθλητές παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου.
Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραδοσιακές γιορτές της Βορείου Ελλάδος, τονίζει ο αντιδήμαρχος Πέτρος Δοϊρανλής. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη στην Βαλκανική». Λαμβάνει χώρα σε μια τοποθεσία μοναδικού κάλους στον Σοχό, μέσα στο πράσινο με πανοραμική θέα.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων με την συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιών παρουσιάζονται ποικίλες, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις με αποκορύφωμα τους αγώνες παραδοσιακής πάλης, από τα πρώτα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων, σημειώνει ο Σάκης Λέτσιος Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου.
Ο πρώην δήμαρχος Θεοφάνης Παπάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους να επισκεφτούν τον Σοχό και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και τους αθλητές.
Η πάλη γίνεται επί του εδάφους και είναι ελεύθερης τεχνικής. Οι αθλητές-παλαιστές φορούν το δερμάτινο παντελόνι, το λεγόμενο «κισπέτι», και έχουν το πάνω μέρος γυμνό. Πριν την έναρξη του αγώνα αλείφουν το σώμα τους με λάδι. Με αυτόν τον τρόπο ξεγλιστρούν από τις λαβές του αντιπάλου.
Η είσοδος και υποδοχή των παλαιστών στο “αλώνι”, τον αγωνιστικό χώρο, γίνεται με χτυπήματα των χεριών στα γόνατα. Καθ’ όλη την διάρκεια της πάλης παίζεται μια συγκεκριμένη μουσική από λαϊκούς οργανοπαίκτες, η οποία κατά διαστήματα αυξομειώνεται ανάλογα με την ένταση των κινήσεων των παλαιστών και σταματά μόνο τη στιγμή της ανάδειξης του μεγάλου νικητή. Η παράδοση θέλει να παλεύουν οι άνδρες μόνο με τη φυσική τους δύναμη και τα δικά του κόλπα, όπως γινόταν στην αρχαιότητα.
Ο Άγγελος Καραγιώργης υπενθυμίζει ότι μια σκληρή επιτροπή, οι γνωστοί και ως Ελλανοδίκες κατά την αρχαιότητα, κρίνει τους νικητές, που αγωνίζονται μετά μουσικής και ουδείς αδικείται.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος